There was an error in this gadget

Sunday, 24 May 2015

JAPAN TRIP- Day 3 : Kyoto

                                   

   JAPAN TRIP 2015 - Day 3 (30 Mac 2015) : KYOTO

Holaa...dah hari ketiga di bumi Jepun yang indah giteww..subuh awal tapi akak bangun dh subuh gajah huhu..bngun solat..terus masak breakfast dan lunch pax sekali..kunun nak berjalan jauh kan harusla sediakan semua sesiap..pagi ni bercita-cita menuju ke Kyoto! sebelums tu kt mkn dlu ns goreng kg.. telor dengan nasi tu beli kat Lawson *dah jadi kedai peberet... perencah ns grg kg akak bawak dr melesia hihi..minum kopi 3 in 1 dgn milo 3 in 1 dah kenyang..untuk lunch masak sayor campor,beli kat Lawson gak..dh siap2 campor mcm2 dalam tu..sardin bawak dr melesia hehe..


Nasi goreng kg Jepun..sebab nasi tu melekit2 skit..tp i loikee..lebih kanji lebih gebu hahaha..

Sayor campor..salt n pepper dh ada kat apartment,so guna je la..
Sardin paling sedap haha..

Okeh dh kenyang makan dah siap packing barang keperluan seharian maka kami pn berjalan menuju ke station Imamiya..sementara nk sampai station tu pn banyak betul persinggahan haha..sebab nya dh siang terang benderang ni baru la jelas pokok sakura dh full bloom di area situ..so stop bergambar dlu berkeping2...Dari Imamiya terus ke Osaka Station sebab nak tukar train ke Kyoto pulak..perjalanan ke Kyoto lebih kurang 30minit giteww..Semua detail nk naik kat platform mana train kaler apa semua refer kat Hyperdia apps..insya Allah selamat sampai..
Sejuk sangat..nak pakai glove pulak..padahal matahari terang benderang dah time ni..
Sakura putih dh full bloom..so posing puas2 bawah pokok ni..
Jalan menuju station Imamiya
Abah posing
Mama posing..Amani jangan cakap la haha..


Amani posing xhagak..

Keindahan ciptaan Allah..


Rasa nk duduk bawah pokok sakura xmau p mana dah hahha..
Menunggu local loop train ke Osaka station.
Sebenarnya bila dh naik train ke Kyoto baru terfikir kenapa kita x naik shinkansen ja haha..15minit dh sampai Kyoto.tp xpa la sedapkan hati..naik local train yg slow ni boley tengok view sepanjang jalan hehe..Tapi bila naik local train ni ramai la sikit manusia hihi..nasib baik dapat duduk jugak sebab mek Amani ni dah lalok mengantuk haha..kagums nampak pokok2 sakura dh galak berkembang disepanjang jalan..dengan harapan nya nanti sampi Kyoto lagi banyak la yg berkembang kn.. Nampak kilang coklat Meiji..seketul coklat bentuk bangunan nya..comeyy..Sampai ja Kyoto station amik train lain pulak sebab kami nak ke Saga Arashiyama station.. Nak naik Romantic Train!Kat Kyoto Station tu kami cuma cari Sain Main Line towards Sonobe..nampak la nnt kena ke Platform 32/33..

Sampai ja station Saga Arashiyama dh nampak signboard ke Romantic train tu..bangunan  sebelah kiri lepas keluar dr station tu..Nama station tu Torokko Saga ..Masuk dalam bangunan tu boley la berbaris beli ticket Romantic train..kalau xsalah hrga sorg 600Y kot one way..return ticket pn ada jugak..kalau nak naik boat menyusuri sungai Katsura tu pn hadoo jugak..macam best jugak..lalu air sungai menghijau tu tapi harga dia xbest utk akak hahha..so naik Romantik Train dh cukup la..TAPIIII...sampai pkul 11pagi camtu turn naik train pukul 3 waaaa..lama nk tunggu tu..dh alang2 sampai nk buat camno kn..

Sementara menunggu tu kami pn jalan2 la sekitar station tu..banyak cafe2 comel..byk abg2 sado menarik lanca heehe..tapi mampu tengok ja la..sebab harga dia musti mampu tengok ja xmampu bayar hahha..mata mak dh nampak ice cream tepi bangunan tu..Apa lg teruss la beli soft ice cream vanilla utk Amani,green tea utk mama.. jakun lagi ice cream tu dia letak biskut cinnamon..keras tp wangi dan sedap..sib baik xpatah gigi pelesu akak..

Pengsan sudaaa

Turun dari Saga Arashiyama station
Fotographer xberbayar



Makjemah kira syiling hihi..

Matahari terangg tp sejuk..camno tu..


Lelaki gagah dibelakang tu menarik lanca ..

kagums jumpa tulip
segar bugar bunga-bunga...
Pokok lama yg masih berbunga.

Anak jd mangsa kena posing

gambar professional hahah

Jalan2 sekitar Arashiyama..kuat nya abg sebelah tu hihi..





My favourite pict! tgk gadis2 berkimono jalan berjemaah..


Okeh..dah agak penat pusing area tu ktorg cari tempat nk makan n nk solat.. nampak Lawson ni *kedai peberet terus masuk cari nasik.. pastu tengok ada toilet skali dalam tu..soh en.hasben check dlu ok x nk amik wudhu terus kat situ..dia cakap ok akak pn masuk la..mak aihh mencabar uols..dengan boots..dgn jacket dgn tudung lg hahah..lama bebeno dalam toilet br siap..sib baik tudung express tolak kebelakang skit ja terus amik wudhu..xyah nk bukak semua.. so dah setel dapat nasik dah siap berwudhu kat mna kita nk solat? jalan lg cari cerok2 ..last skali masuk dalam bangunan jual tiket Romantic train td..solat tepi tangga situ..pastu ada kerusi tepi situ terus parking untuk lunch skalik.. first time solat tepi tangga hihi..pengalaman ditempat orang..


Lawson hihi
 Tengah sedap2 makan nasi penuh kanji bersama sardin tu tetiba ada abang ni dtg bg salam heh..sekampung..dia tanya mana dapat makanan..ada kedai halal kah..adoii..xstudy dulu ka cemana nk makan ditempat org..ktorg cakap la beli nasik di Lawson,lauk bawak sendiri..siap sambal tempe kering pn hado haha..Sorry la bang xdak lauk extra..terus rasa nk bukak kedai makanan halal kat situ hahaha..
Nasi jepun..mintak diaorg panaskan dh boley terus makan..
Sardin dan sayor campor td dh dalam plastic..

Stoberi beli di Lawson hihi..kecik comel tapi manisss..

Kejap abah suap kejap mama suap..dia la paling byk makan hahaha..

Joms naik Romantic Train!!Time beli tiket memula td dia dh bg no car/coach..jgn salah naik hokay..tp ktorg xdapat seat pn sbb dh penuh..ok la kot berdiri pn xlama..boley tgk view puas2..Tapiiii..kena dokong Amani hahah..View mmg cantek sgt..air sungai emerald green gitew..namapk boat lalu2 kat sungai siap melambai2 lagi..best2..cuma yg xbest akak agak kuciwa..sakura xfull bloom lagi kat sini..WHYYYYY?? itu la tujuan utama naik Romantic Train sbb nk tgk sakura sepanjang perjalanan tu huhu..bunga kecik2 ja lagi.. mau 2-3 ari lg baru full bloom..xpe la alang2 dh sampai kan..last station is Kameoka Station..Dah turun situ ktorg just pusing2 situ sekejap ja..xdak apa sgt pn..ada org jual souvenir dengan buah2 sikit..akak terbeli Apple gumuks dengan Stoberi gumuks..pastu ada kuda boley naik boley bg makan..tapi kami tengok ja la heheh.. 



Romantic Train dah sampai!

Nampak boat mahal bawah tu haha

Dokong gilir2 dlam train huhu..



Sebok nk bergambar dengan kuda

Tepi station ni ada sepokok sakura yang sangat besarrr dan full bloom!!




Cantekk kann.. rasa nk tidoq bawah pokok tu ja..


Penghadang jalan yg kawaii..







Semua gambar dibawah pokok sakura yg besaq tu...cantekk sangat!!

Dah puas posing tu maka berjalan kaki la kami menuju Umahori Station untuk balik semula ke Saga Arashiyama.. dalam 10 minit kot berjalan kaki..Ada signboard jgn risau,kome jalan ja smpai nampak station tu..tengok gambar2 dibawah ni mek Amani mula la buat perangai malas jalan haha..Macam lama jugak tunggu train nak ke Saga Arashiyama tu sebab kawasan kg kot..train jarang2 sikit hihi..







Tunggu train nak balikkk...kaki dah penat..

Dah sampai balik Saga Arashiyama..kaki macam dah sakit2..tapi nk jugak tengok Bamboo grooves..jalan dalam 15 minit jugak huhu..tfaksa layan nyanyi lagu kanak2 dengan Amani..kalau x mengamuk malas jalan..dah penat la..ye la dh seharian gak berjalan kan..bila dah sampai area Bamboo Grooves tu meriah lagi manusia..jeles ja tengok yg naik lanca dgn berkimono hahah..xyah susah2 korang jalan kaki kan..depan sikit dr Bamboo Grooves ni ada temple apa nama tah hihi..xingat suda..lepas tu ada laluan train setiap beberapa minit laluan ni ditutup untuk memberi laluan kepada train..kagums laju2 jugak train kat kg sini hihi...train express kot..maka bergambar dulu kat situ..Penat sangat rasa arini jalan2..layan la dlu gambar2 dilorong pokok buloh dan di laluan train hihi..


Menjeling abah nampak

Tyra Bank tengok ni xtau la..



Senja2 dalam hutan lg ni ..
Ini la depan temple yang akak xingat nama hahah








Pose ditengah laluan train..

Wefie dulu sekeping

Laju x laju la...

Lambang Bamboo,lagi satu kaki dah malas nak join..


Kalau dalam itinerary asal nk ke Togetsku Bridge..pastu nak ke Nishiki market ..pastu nk ke Gion tengok Geisha tp tinggal cita2 sebab xsemapt nk cover pn semua tu dalam satu hari hahah..Maka kami menuju kembali ke Osaka station..konon mencari salmon utk masak dinner nnt tapii Isetan dh tutup awal pulak..maka pulang dengan kuciwa..makan je la apa yg ada kat umah tu nanti ok..



Dinner,kuah sardin lunch td ada lg hihi..goreng telor..goreng sayor.. ada sambal tempe..sambal talang..meriahh uolss hahaha..

Apple gumuks..mampu beli sebijik ja hahah..

Layan cartoon jepun macam paham ja..

Memandangkan Kyoto x full bloom lagi malam tu kami bermesyuarat..esok kena pegi tempat lain yang ada sakura jugak! sebab plan asal esoknya nk ke Philosophers Walk Kyoto..kalau dah xdak sakura tu akak xdak la benapsu lagi nak pegi..so tukar plan!