There was an error in this gadget

Saturday, 10 November 2012

Ikan Pari Kukus..


Resepi dr kak Masrita kat opis,dia ckp biasa dia kukus ikan pari cmni cepat dan sedaps..maka tanpa ragu2 lg ai trus try buat n terbukti sedapss!! en.hsbnd pn ckp sedapss so mg sedap la tu kan heheh..



 Ikan Pari Kukus
Bahan-bahan:
Ikan pari-seketul panjang tu diptotong kecik2
Cili padi
Tomato
Bwg besar
Belacan sikit
Air asam jawa/Limau nipis
Sekeping dua Halia
Sekeping dua Lengkuas
Garam

Cara-cara:
Buat air asam dulu ek,gaulkan cili padi yg dipotong,tomato,bwg besar,air asam,belacan,garam..pndai2 la ekjas ek nk lagi pedas ka lg masam ka lg masin ka..
Masukkan ikan pari ,halia,lengkuas dlm bekas curahkan air asam td pastu kukus dlm 15-20minit,siap utk dimakan!! iakn kn cepat msak so xyah lama2 nnt keras plak..halia ngn lengkuas tu saja tmbah sbb takut bau hanyir ikan..

Sedapss menjilat jari!!





Suatu weekend yg lalu..

Tajuk cm cm tajuk novel ja kn hahha..pdhal mak xingt dh bila pnya gmbar neh..just nk share resepi utk anak2 anda saja hehe..

Saja nk letak gmbar ni tnjuk Amani mkan banana sbb sebelums ni kalau bg musti dia luah balik..kali ni ok plak..maybe sbb banana amik dr fridge so sejuk lg tu yg di suka mkn tu hehe..


Suatu weekand di Kuala Lumpur tanpa arah tujuan,so bgun pg2 Amani bekpes Strawberry-Banana Smoothies..nmpak ada 3 cwan kn.so mama 1 abah 1 amani 1 hehe..nk resepi gak ka?senang sgt kot segan nk tulis resepi hahaha...just blend banana,strawberry ngn plain yogurt..tp yg abah amani nk tmbah gula plak xmanis ktnya..

Muka xmandi trus bekpes hehe..

Lucnh Amani plak mak buat sup pishball..ni pn senang n sedaps..tp xsure penah share resepi x..ka yg tu mak share kat Fb..
Sup tgh hot lg sebok nk mkan tu yg reaksi muka cmtu hahaha..

Share la skit resepi Sup Fishball ni kan...tu pn resepi ni mak amik dr majalah Nutritionous food apatah,byk yg org dok jual utk resepi food baby tu..tp resepi ni mak ubah ikut citarasa dan kesesuain utk baby la kn hehe..

Sup Fish ball

Bahan-bahan:
isi ikan tenggiri-separuh dr seketul tu
1/4 bjik bwg besar
seulas kecik bwg putih
sehiris nipis halia
daun sup
daun bwg

Cara-cara:
Smua bahan2 kt tu perlu di cincang halusss..
Pastu gaulkan semua smpai sebati.
Kepal2 bg jd bola2 tu,kalau separuh dr seketul isi ikan tenggiri tu dpt la dlm 8-10 bijik fishball boley la utk 2 kali mkan.
Bola2 yg dh siap dikepal tu boleyla dimasukkan dlm sup yg telah siap direbus awal td,dlm 5 minit cmtu dh siap msak fishball tu..
Sedapss mkn panas2..Amani suka,mama lg suka!!haha..

Sup tu ikut suka la kn nk buat cmna,nk letak apa pn..mak just tumis bwg2,halia.masuk kentang,baby corn..sayur lain2 yg sesuai pn boley ja..

Fishball in a bowl;-)

Petang2 plak cm biasa peveret mak mkn cucoq! utk amani buatkan dia cucoq kurma..stok kurma byk lg dlm fridge tu hehe..


Cucoq Kurma 

Bahan-bahan:
7 biji kurma
3-4 sudu besar tepung atta
air

Cara-cara:
Kurma direndam utk mudah nk buang kulit..buang bijik pastu potong kecik2.
Gaulkan kurma+tepung+air utk mendapat adunan yg tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Goreng cucoq secara shallow fry hingga msak..
Sedap maniss2 kurma ni...mak bapak pn boley join skali,tp kena lebeykan adunan la;-)

Wajah xsabaq nk mkn cucoq!!







Raya??

Wahhh..dikala jam 5pg ni intenet dirumah sgt laju,sepantas kilat gmbar2 diuplod hahaha..nk share sket gmbar Raya Haji wlpun dh lama berlalu dan dh nk sambut raya depavali plak hahaha..Kunun nk elak jem raya ktorg grak balik kg halaman di Sg Petani pd jam 430pg..siap singgah mcD nk sahur sbb niat nk puasa sunat ari Arafah kn..skali system down daaa..xdapek mkn mcD,sahur dgn roti ngn susu ja..ok la tu kn..lepas smyg subuh kat Tanjung Malim mak drive smpai Sg.Perak..Pilot tdoq lmbt mlm tu,xsmpt subuh bini dh ajak balik kg mmg ngntuk la dia..maka memandang dari cermin pndang blakang dgn perasaan jeles tgk dua2 branak tu sedap tdoq hahaha..Lepas Sg.perak baru la pilot utama drive heheh..pastu benti lagik kat Gngn Semanggol,ktorg bukak puasa hahaha..gilos la peruts mak dh pedis2 dh msuk angin,xtahan sgt dh rasa huhu..sejak bulan puasa saya mngalami gastrik yg teruk gak,smpai selalu bgantung ngn ubat..i dont understand why..xpenah2 jd pn sebelums ni hmmm..faktor umur kah??hehhe..


Style x Amani yg sgt mgntuk tp bgun nk cari mama yg kuar p toilet kat Sg.Perak hehe..

1st day raya haji ktorg beraya di Pendang kg sebelah abah,seharian mkn mnum beraya baru balik Sp.Raya ke-2 baru balik kg mama di Yan,ada buat korban sket..sronots mkn ns dgn dgg rebus cicah air asam sluurppp...wlpun sat ja balik beraya pastu nk balik Perak plak,tp ok la syukur dgn nikmat yg diberi...

Aktiviti di Sp,melawat Hawa dpt baby baru Nur Alya..bijak sgt dh pndai senyum2 tgk org pdhal xsmpai sebulan kot lg time tu..

Hari raya ke-3pg2 ktorg balik Perak,jemsss nak oii..smpai exit Changkat Jering..pastu mmg ktorg guna jln kg ja nk pegi kg en.hsband tu..dh terlalu area Teluk Batik abah Amani ajak singgah la sat kunun nk bg Amni pijak pasir pntai kn skali hamekkk jatuh dlm air,trus mandi manda plak..pastu mak jugak yg stress kena mandikan Amani kat public toilet yg baru,tp mahal kena bayar dhtu kotor!!!dh byar mahal cuci la pasir2 dlm toilet tu machaa..gerams mak..Lg 1 lupa plak ktorg sggah Teluk Batik sbb nk cari pisang grg ngn apam balik gak hehe..Akhirnya ptg baru smpai kg en,hsbnd..esoknya isnin mlm baru kembali ke alam nyata kat KL..

Tgk,xtakut ombak pn budak ni..mak kecik2 dlu mama ckp tgk ombak pn dh nangis hahaha..

Lets swimm!! wajah gumbira dpt mandi laut...

Gambar peveret mak!!







Saturday, 13 October 2012

Meatball

Haluuu..nk story psal resepi meatball utk Amani plak..Amani tgh tdoq ni boley la mak update blog,kalau x dia pn sebuk nk tekan2 keyboard..tp mak mcm ingat2 lupa ja resepi sbb dh lama buat hahah..bahan2 pn guna apa ja yg ada dlm fridge tu hehe..

Meatball 
Bahan-bahan
Kentang
Labu
Beetroot
*Rebus/steam smua bahan2 ni smpai lembut pastu lenyek2 kan..
*Rupa setelah dilenyek cm dlm gmbar dibawah ye..


Dalam kuali lain
Bwg putih
Daging cincang
daun sup/daun bwg
Bunga kubis
Olive oil
*Tumis bwg dgn olive oil,masukkan daging kacau smpai msak tp jgn smpai keriing sgt.
*Pastu masukkan bunga kubis,daun sup/daun bwg

Daging cincang dlm kuali

Next step,dlm bekas lain gaulkan semua bahan2 yg tadi tu tambahkan tepung atta sesudu dua..
Dah gaul rata boley la bentuk2 kan bola2 gitu..
Dah siap golek2 dlm breadcrumb.
Pastu boley la digoreng atau di bakar dlm oven.
Dah ready utk di ngapp!!

Semua bahan digaul mesree hehe..

Dah siap meatball!!

Monday, 8 October 2012

Pancake wit prune sauce

Haaa...malam ni cm ok sket intenet kat umah,amani pn dh pgsan boley la mak update blog sket kn..ketagih mak nk menaip hehe..nk share resepi bekpes simple ja pn tp something yg spesel la utk amani dikala weken..ari mak keja xdaknya nk buat bekpes ngn lunch asing2 slalu blasah 1 jenis food ja hehe...
Ini nama glemernya pancake with prune sauce hehe..

Kita buat sauce dulu ok:
prune 2-3 bjik
kurma 2-3 bjik
kismis 5-7 bjik
air secukup rasa.

Masuk ja smua dlm peiruk msak smpai semua buah2 kering tu lembut..pastu sejukkan pastu blend smpai halus dh siap! boley simpan dlm peti utk mkn ngn roti esok2 nya pulak hehe..



bahan2 utk sauce


Skarang kt buat pancake plak,opkos resepi plg simple hehe:
telor-diasingkan putih ngn kuning
tepung atta
susu mama:-) *kes nk abehkan stok susu*
olive oil/unsalted butter sikiiit

Cara2nya gaul smua bahan kecuali putih telur..bahan2 ni main agak2 ja ek jgn pekat sgt jgn cair sgt hehe..
Pastu dlm bekas lain kacau putih telur smpai kembang..dahtu baru gaul dlm adunan tepung td,xyah gaul lama2 sgt sekadar bgaul smua dh ok..
Putih telur yg kembang td kan mcm ada buih2 tu,ruang2 udara dlm putih telur tu la yg buat pancake kt fluffy dan gebu tanpa bantuan baking powder/soda bicarbonate.
dh siap tu boley la msak dlm pan skeping demi sekeping..
Dah siap semua mak sapu la sket prune sauce td..sedapss masam manis gitu:-)


Bahan-bahan pancake

Gmbar ada bayang:p pancake yg disapu prune sauce..

Amani wit pancake hehe..

My suweet Amani

Yg ni pn xingt bila uplod gambar..kunun nk story psal resepi tp mna tah gmbar2 yg byk aritu hahah..layan tgk Amani mkn spageti je la..ni plg malas dan sedap la ni..goreng bodo ja org pggil hahah..letak Italian herbs sket dh jd ala olio2 spegeti la kot..xkesah la nama apa pn yg penting Amani enjoy mkn spegeti tu heheh..


makan nk suap sendiri gak tu wlpun tah kemana-mana perginya spegeti tu..

Hmmm..

Hmmmm...xtau la valid x lagi nk story psal daftar budak masuk U neh..sbb dh sebulan pn berlalu ka dh 2 bulan ek..uplod gambar tp xsempats nk update pn..layan gambar je la sket ek..mak nk story pn cm dh x eksaited...



Kalut kawad kesana sini mcm dia ja nk daftar belajar hahah..

Hey ladiesss..

Yg menarik perhatian ktorg,ada kedai Ikea kat blakang tu,nampak x?hahaha..


Monday, 17 September 2012

Selamat Hari Raya!!


Arini dh lastday Syawal ek?kelasss baru nk update gmbaq raya hehe..baru ada masa nk mngadap laptop sbb Amani baru tdoq huhu..tp gmbaq raya xdak la byk mna pn..tah tahun ni mcm xsempats nk bgambar sakang..layan ja la apa yg ada.. First raya ktorg kat Perak smpai raya ketiga baru balik Kedah..konsep raya kali ni Arabian Nite hahah..sbb mama baru balik Mekah,smua anak branak dpt jubah ,so pkai tu ja la utk raya jimat blanja hehe..meh layan sket gmbaq raya mak sebulan yg lepas hahhaa..


Gambaq femly yg diamabil oleh kanak2 hehe..

Cobaan bg Amani pkai tudung yg bjaya utk beberapa saat saja hahha..

Cucu-cucu opah..dari kananAliff hensem,kak yong aktif ngn Amani bising hehe..

Haaa,ni gmbar femly kat Perak tp mcm xsukup korum ja ni,yg lelaki xckup..pompuan ja eksaited nk bgambar hehe..

Raya keempat mak dh balik Sp..lg la xbyak gmbaq sbb sebuk beraya sana sini,open house la,kenduri la..ni pn sempat bgambaq time dh balik KL..sedey betul..

Abah,tok,Amani n mama hehe..

Amani n achik time open house kat umah..mak buat mee kari hehe..

Kenduri akikah baby Falah (anak bespren) kat Tasek Glugoq.

Uuppss,tetinggal plak gmbaq ni..ni sebelum balik Sp sempatla beli kek celebrate bday adik kembaq..tgk anak2 buah yg sebuk nk ptotong kek cik ika ngn cik ana..

Wednesday, 12 September 2012

Hmmm..

Hmmm..lama mak x mengupdate blog..sbb kat opis baru dh fokus buat keja..fb kena blog,intenet slow ya amat..xdapek la nk update slalu wlpun dlm kepala otak ni mcm2 nk tulis..gian gak rasanya xdpt menulis ni..nk baca link2 kat group homemamde solid food for baby pn xboley sbb phone pn seloww gak..adehh sedey mak..kat umah plak xsempat nk mngadap laptop..kena cari masa gak la sejam dua mngadap dunia luar ni hehe..pdhal gian gak lama xshopping online hahaha.. buat sesapa yg terbaca ni mak ada jual tudung ala2 radiusite/sugarscarf tu gak..yg halfmoon ada manik2 ats kepala tu hehe..boley la emel ek..
Ni xpaham apsal x kuar function nk upload gambaq plak guna pc kat opis ni esh3..sedey lg..nk update ektibiti,food amani pn xboley..

Monday, 27 August 2012

Kembali..

Assalamualaikum! saya dah kembali bkerja setelah seminggu bcuti..dh kembali ke department asal setelah berpindah randah ikut projek sebelum ni hehe..terasa pelik plak bila kembali ke tempat asal ni sbb mcm xbrapa mewah hidup kat sini hahah..org2 kat department paham la kot hehe..
Nak story raya pn gambar xbrapa byk dlm phone pastu dlm camera plak semua kat umah lg..rajin2 nnt ai story sket raya Amani tahun ni:-)

Friday, 10 August 2012

Malam Lailatul Qadar...

Assalamualaikum hehe..dh brapa ari ni puasa mak dh lost count sbb bizis dgn cupcakes,cookies,kek lapis hahha..tp xlupa la dh 10 mlm terakhir ni..cuma smlm betul2 xsempat nk terawih huhu..dh ujung2 ni harapnya makin rajin la menambah amalan kt..mana la tau Ramadhan terakhir kt tahun ni x ka rugis tu.. walaupun penat tahap dewa sbb tiap2 mlm tidoq brapa jam ja insyAllah nk cuba jugak menambah amalan hehe..smpai Amani pn kena paksa smyg terawih skali hehe..



Ni dgn bantuan en.google mak jumpa table nk kesan mlm Lailatulqadar..kita hanya mngesan tp Allah lebey tahu,so kalau x nk terlepas pastikan tiap2 ari kt menambah amalan kita;-)




Ada gaya ustajah pilihan??hehehe..

Tuesday, 7 August 2012

Niat ketika berwudhu'

Ketika berwudhu', niatkanlah dalam hati...

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,

"Ya Allah, putihkanlah mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".


4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

 
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".

 
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".

 
7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.
"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

 
8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat

maksiat".

Thursday, 2 August 2012

Makannn..

Upss,posa skang ni xboley makan lg..ni nk share apa yg mak mkn 2-3ari lepas ja hehe.. yg first tu apam balik jagung selori hahah..slalu beli kn sikit sgt jagung ni buat sndiri amik kot letak ja la jaung byk mna pn..kacang tanah xdak kat umah so mak ganti ngn almond,kelass kn hahaha..rasa dijamin sedap dr beli kat kedai hehe..resepi tgk kat myresepi heehe..



Apam tamak holoba

Pastu ni roti jala plak..disebabkan jeles tgk kari daging maryam mak pn buat gak la kari daging mkn ngn roti jala hehe..ni pn buat lepas bukak posa,en.hsbnd balik teraweh ada gak la moreh kn hehe..roti jala tu resepi tanya mama pastu pndai2 la ekjas kepekatan adunan tu..menjala plak mak guna plastik yg piping cream tu ja,ada 1 lubang ja pn pastu wat cm jala laju2 hehe..tp makan ati mak tgk roti jala kat sini..mak mampu buat yg mcm dlm gambar ni ja hehe


Roti jala dimalam hari
 Tiramisu kek!yg ni mak xbuat beli ja kat klcc hehe..sbb utk bday en.hsbnd yg ke 29..tahun depan dh 3series uolss..tuo laki mak hahah..lepas mkn tiramisu ni mak cm penin sbb rasa kopi kot ka sbb dh mkn byk hahah..yg pasti bulan puasa kali ni byk homemade food pastu buat sikit2..kalau beli pn just beli sikit2 ja xnk membazir..

Thursday, 26 July 2012

Alhamdulillah..

Alhamdulillah dh masuk ari keenam kn kt bpuasa?..sat ja dh nk semnggu,lg 3 minggu dh raya hehe.. mcm xdak benda nk story tp tangan gatai nk type hehe..report malas type blog rajin plak kn hehe..
Nk share menu besahur smlm la or org kedah ckp soq *sahur=soq* menu yg agak myelerakan bg mak sbb buat ns grg kicap,tabur scramble egg..menda2 simple dan panas cmtu lg myelerakan pg2 cmtu kn..tp kalau kat kg halaman kat Sp mkn soq mcm bukak posa segala lauk pauk ada hahaha..cuma en.hsbnd jenis xmkn byk pg2,nasik lauk2 mmg xlayan rela lg dia layan biskut,roti ja..so nasi grg panas2 adalah lebey baik hehe..ptg nya pulak bukak posa tu sggah beli ayor buah kat bazar wgsa maju..rambang mata gak sketika hehe..terbeli la samosa ngn cucoq cempedak yg mahei..balik umah msak nasik,buat sotong bakar cicah budu hehe,pastu wat kerabu tauge+kcg botol..cukup lazat dhtu:-p

Sahur pg td pn en.hsbnd ckp mkn roti dh sbb knyg lg mkn nasik bukak posa td,ada ka patut??hahah..mak bgun tgk ja dapor tu,buhsannya nk mkn roti cicah melo..merenung fridge nmpak ada roti canai segera..maka dgn segera la buat ala2 quesadilla gitu..msak inti ayam+sayur+tmbah telor..2 keping roti canai di masak tabur inti td,tabur cheese letak sekeping lg roti canai kat atas,agak2 cheese dh cair dh siap la tu,potong2 dimakan bjemaah,selera sket ada mknan panas2..nk share gambaq xlalu mak nk amik gmbar pg2 tu..korang bayangkan sudah la hehe..

Ptg nnt cita2 nk msk ikan tongkol ja,pastu ada buat sambal tempe+ikn bilis+kentang smlm..kan buat sambal kering tu,kunun buleh la buat stok sbb tahan lama..skali boley pulak en.hsbnd buat kudap2 dok tgk tv smlm..tggal separuh balang suda hehe..xpa nnt mak buat lg berbalang2..
*tetiba rindu nasik ulam di Sp*



Lebey kurang sama gak la gambar2 ni curik dr en.Google..halalkan ya hehe..

Tuesday, 24 July 2012

-____-

Ramadhan kali ni walaupun dh masuk hari keempat dh 2kali mak xbangun sahur huhu..sgt sedey kn..xtau apsal penats sgt..cmna nk menambah tenaga dan semangats diri ini huhu..



Ya Allah berikanlah kekuatan utk hamba Mu ini ..Amin...

Friday, 20 July 2012

RAMADHAN GIVEAWAY...

First time neh nk join menda2 begini kat blog hehe..mohle sesapa yg tringin nk dpt hadiah besstt;-)
boley tgk kat sini


Wednesday, 18 July 2012

Saya dh ada maid!!

Hoyee!!mak dh dpt maid..xyah susah lg lepas ni nk buat smua keja umah hehe..maid free plak tu haha..Amani tetiba eksaited tgk abah dok myapu umah..trus nangis2 nk pegang penyapu ngn peyodok tu..wlupun lg tggi penyapu dr dia tp tetap nk main gak.. kesian gak tgk bila tjatuh dh bsilang2 batang penyapu ngn penyodok tu kat badan dia tp tetap xnk lepas..esh3...anak sapa la yg rajin sgt neh:p

Abah kemas2 kusyen sofa kat blakang tu amani sebok sapu2

"mana lg smpah meh amani sapu"

yeay!!wajah riang maid saya


Luv u so muchhh Amani cyg!!

Monday, 16 July 2012

Food Amani

Assalamualaikum..suka betul update blog di pagi isnin kn hahah..2ari xmngadap pc jd gian plak hahah..Ni nk share sket resepi kudap2 Amani..erk,kudap2 kah pdhal bg mkn ni ja smlm xdak masak yg lain pn so dh jd menu utama Amani la hahah. Xtau nk bg nama apa..Muffin Roti kot.. mak cilok resepi kat sini.. tp biasala bukan nya nk ikut sebijik2 pn memandai ja nk tmbah mcm2 hehe..
Meh tgk resepi Muffin Roti neh..


Bahan-bahan:
Sekeping roti-dipotong dadu
2 biji telur
3-4 florets brokoli-dipotong kecik2
cheddar cheese-dipotong dadu
parmesan cheese-dlm 2 sudu besar
minced meat-dlm 2 sudu besar
seketul garlic
unsalted butter

*agak2 ja bahan tu pndai2 la kome ekjas ek

Cara-cara:
  • Panaskan unsalted butter tu,lebey kurang sesudu kot mak guna..tumis bwg putih smpai wangi.
  • Masukkan minced meat,kacau smpai masak,masukkan brokoli kacau2 kejap siap!
  • Dalam bekas lain,pukul 2 biji telur pastu masukkan la smua bahan yg di masak td,masukkan roti yg didadu dan cheese2 td.gaul2 smpai rata.
  • Mak guna acuan tart yg kecik tu,sapu ngn olive oil sket pastu tuangkan adunan td agak2 la penuh bekas acuan tu.
  • Masukkan dlm oven,suhu dlm 160-170C kot,bakar dlm 10-15 minit.
  • Bila tinggg ja bunyi oven tu tgk dh garing2 sket,siap naik kot muffin ni maybe sbb roti tu ada penaik kn.
  • Tggu sejuk sket boley la dihidangkan tuk anak anda:-)

Selain anak,mak bapak pn tumpang skali..abah Amani ckp sedaps,cicah2 sos lg hehe..sekeping roti tu dpt byk bijik gak kot 10-12 ketul rasanya.. Amani pn mkn byk 3-4 ketul..bagi dia pegang sndiri mmg suka la dia..
Rupa sebelum dibakar.

lepas kuar oven,panas2 lg neh..see dh naik2 kembung tu hehe..

Siap utk dihidang kpd cik Amani..

menikmati muffiin roti smbil tgk tv

eh,ni food mama ngn abah..lasagna merekot2 hahah..resepi tgk kat kotak lasagna hahaha..