There was an error in this gadget

Tuesday, 27 March 2012

Makaannnn...

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh...hehe..arini nk story pasal makannnn ja sbb mggu lepas cm byk gak memasak mknan baru dan xbrapa baru hehe..kita mulakan dgn makanan pertama..


Quesadilla with guacamole

Tetiba tringin nk mkn Mexican food sbb terpengaruh tgk Junior Masterchef aritu hehe..Quesadilla ni sbenarnya tortila yg diletak inti cheese pastu boley letak sayur2 kegemaran dgn lauk2 kegemaran ikan ka udg ka ayam ka apa2 ja la yg kt suka pastu letak lg skeping tortila kat atas..msak atas non stick pan ja smpai cheese mncair..lauk2 tu dimsak dlu ya..tp kat umah xdak tortila n malas nk beli so abeh kn stok instant paratha ja hehe..msak ayam cincang tmbah bwg,tomato,daun ketumbar sket..tmbah ngn cheddar cheese yg slalu guna tuk msak food Amani tu hehe..
Pastu pasangan dia musti la guacamole..alasan bg Amani mkn avocado separuh, lg separuh nk smpan nnt jd xcantek mak buat la guacamole ni hehe..klu gugel resepi dia smua pn lebey kurang sama ja avocado,lemon juice,bwg,cili,jintan putih sket ngn daun ketumbar sket utk mnambah ummphh!!hehe..pastu gaul ja smua perasakan la ngn garam sket..
Quesadilla dh siap,guacamole dh siap boley la dihidangkn.tmbah gak yogurt plain sbgai pencicah..sedapss banget!!Harus buat lg nnt;-)


Hidangan pembuka selera hehe..

Closed up sket..nk mkn cecah quesadilla ngn guacamole ngn yogurt ..sedapss!

Kek Pisang Kukus
Ini mngade2 nk guna pengukus klasik hahha.mak kukus dlm wok ja ni..
saja nk try wat kek pisang tuk amani..main campak2 ja pisang,unsalted butter,telor kuning (sbb amani xmkn telor putih lg), tepung atta,tepung gandum,soda bicarbonat,bakin powder,susu..campak2 smua msuk dlm acuan comey tu pastu kukus..sat ja dh siap..tp muskil apsal kaler jd gelap sgt..rasa boley la xmanis sbb xdak gula hehe..tp Amani enjoy ja mkn hehe..

Kek Pisang gelap hehe..

Brownies Marble Cheese
Ini pn lama dh xbuat..ni buat sbb ada mak buyung oder tuk mjlis mkn2 umah mak mtua dia hehe..makaseh mak ikin diatas oder anda..bila buat utk org oder musti ada lebey tuk umah sndiri gak hehe..


Brownies yg menanti tuan nya hehe..
 Baked Pasta With Cheese
Ini plak food Amani..slalu org guna lasagna kn ni mak blasah guna pasta ja..msak ngn ayam,brokoli,tomato,labu pastu blend..Amai kn xmkn yg kasar2 lg hehe..pastu wat cheese sauce to tumis bwg dlm unsalted butter,tmbbh tpg atta,tmbh ciken stokc sket pastu tmbah cheddar cheese..Masukkan dlm ramekin bselang seli pastu bakar..sedapss tp tawar la sket tuk mama amani hehe..tp ramekin tu baru beli kat Daiso hehe..semangats dpt ramekin boley la wat choc lava plak pasni hehe..

Nampak mggoda ka menggeli kn??Abah amani xnk mkn pn cess..pdhal dh buat sorg sbijik hahaha..

Tuesday, 20 March 2012

Step one..

Step one,lambat betul nk bgerak ktorg ni..dh lama dpt kunci tp x start2 renovet umah pn lg..setelah dipaksa2 hehe..mggu lepas baru la setel jumpa smua contractor dan berbincang secara serius hehe..
Step one yg diambil oleh en.hsbnd adalah marking umah..nk make sure nnt contractor buat betul2 mcm ktorg nk..xboley dia bg alasan sbb ktorg dh bg detail baik punya ni..ktorg siap spend weekend kat umah kosong,xke giler tu hahaha.

Btw en.hsbnd mmg cmni smua keja nk detail sbb tu step one pn lmbat sket hehehe..
Nmpk yg t-shirt hitam tu bukan contractor tp en.hsband sebok dok tanda utk plaster ceiling,yg cross hijou tu utk fan point..kemain ni setiap point di tanda dgn jelas hahaha..owh,plaster ceiling tu ktorg buat dlm 2ft lebar pastu tebal tu lebey kureng 10inci kot,so senang boley msuk down light yg tegak tu,sbb kn ada yg down light jenis msuk bulb yg melintang tu..coverage area living hall ngn kitchen ja pn..yg lain just tanda2 point utk kipas ngn lampu..





Tgk lantai abeh btanda2 ngn plaster gak sbb nk make sure saiz plaster ceiling tu cun2 ikut saiz yg ktorg nk..nnt baru la cantek nk letak lampu,kipas smua.klu main bedal ja kang ada gak kipas bpusing bwah lampu maka umah jd cm disko hahaha..xcukup kn tape siap pembaris lg di bawak..


nmpak tape kuning atas lantai tu,marking baundary plaster ceiling..
 Mak buat apa??jgn disoal.. kunun siap pkai t-shirt buruk ni nk bkerja keras..siapla msak utk bekal ktorg,bekal amani sbb nk btapa lama kat umah tu kn..Time Amani tdoq boley la mak tulun buat keja bg abeh..skali Amani ceria smpai kesudah xtidoq2 pn..dr tghari ktorg dtg smpai ptg dia xtdoq pn..naseb la abah kena wat keja sorg2 heheh.. tgk tu kesian ktorg xdak tikaq pn,tfaksa pnjam ABC Amani wat lapik mkan,rehat2 hahaha..siap bwak sejadah,telekung smua mmg mcm dh pndah situ plak hehehe..tp sblum mgrib ktorg pn balik sbb umah xdak lampu lg bgelaps plak ktorg nnt..


Thermos Amani,bantal Amani..bwh paper byk2 tu bekal bihun grg mama ngn abah hehe..

Monday, 19 March 2012

Amani @ 10mo..

Meh layan gambar Amani dikala Isnin yg malas neh hehee..


Amani wit hiphop style,nk balik umah tok kununnya sejuk nnt dlm keta..pdhal bpeluh2 bsah baju tu hahaha..

Muka hudus baru bgun tidoq..

Dh mngantuk kot time ni,marah mama soh posing hahaha..

Mcm Ahmad Aman bak kt aunty Lenny hahaha..

Tesandaq kenyang mkn mango lassi ;-)

Lepak2 tgk tv..kemain bsandaq..

Ala-ala model gitu hahaha..

Semangat patriotik..1 malaysia!! hahaha..

Eksaited dlm stroller sambil tggu abah wat keja umah..

Wednesday, 14 March 2012

...superwoman...





This is an entry to express my feeling cewahh..hehe..last weekend i went to the pasar tani *mcm ayat karangan skolah* haha..mmg ektibiti biasa la tu ari ahad bgun awal p psar beli stok brg bsah..tnampak la akak ni sorg bwk baby dlm carrier yg tgantung kat dada tu pastu sorg lg ank dlm stroller pastu beg2 shopping brg lg tgantung kat stroller..tfikir seketika kenapa semua org pompuan yg kena buat?kenapa kena jaga anak sorg2?kenapa kena pegi psar sndiri?kenapa kena drive sndiri sbb nmpk kreta akak tu sbelah kreta city ku syg hehe.. apa lelaki buat??brp byk la lelaki yg sanggup pegi pasar bwk ank,beli brg btimbun2 kn musti membebel ja dlm hati klu suruh diaorg..even my en.hsbnd klu ajak pegi psar musti kena fikir pnjg,klu ok baru ikut tu pn pegang baby ngn beg shopping,xkuasa nya dia nk pilih2 brg smua..klu nk soh lelaki p pasar pn maybe bg list baru diaorg pergi beli brg..xdak nya nk fikir brg apa dh abeh kat umah tu yg perlu tmbah stock,pompuan gak kena fikir kn..balik musti kena memasak gak..untung la kalau dpt hsbnd yg suka memasak klu x jenuh la..tp bsyukur sbb en.hsbnd boley tolong msak tp kena bg arahan betul2 hehe..kemas umah pn musti org pompuan gak kn yg buat??org lelaki??ada yg rajin kemas umah tp jarang kot jmpa..tp bsykur gak sbb en.hsband boley tolong kemas umah,bsuh kain baju tp kena bg arahan yg jelas hehe..
ni bukan nk memuji hsbnd sndiri atau nk kutuk2 kaum lelaki tp kdg2 rasa org pompuan ja wat keja lebey2.. nk jaga anak lg musti mak jugak nk kena uruskan mcm2 nk msk,nk myusu,nk mandikan nksiapkn smua..mmg ada hsbnd yg boley tolong buat smua tu tp still kt fiperlukan jugak kn..
Dh ada femly sndiri dh ada anak baru paham cmna mama besarkn ktorg adik bradik kecik2 dlu..tp xaci sbb abah pndai masak hehe.. cuma now baru paham betapa penat jd pompuan..nmpak cantek bgaya ke ofis,tp balik umah byk lg kerja xsiap2..
kesimpulan nya hargainya wanita dlm hidup anda n utk wanita pliss find a good rest gak skali skala tu;-)

Thursday, 8 March 2012

Pavlova oh Pavlova..


Penangan pavlova yg mnggoda..kaler sgt mnggoda tp rasa maness ya ampuns boley kencing manes mak cmni..smlm lepas balik ofis kugagahi jugak mencari pavlova lepas cubaan di waktu lunch xbjaya hehe..rupanya ada ja jual kat Bens KLCC tu..tu pn Efa yg bgtau hehe..kunun nya kat sini sgt sedaps..maka beli la sbjiks nk rasa...
Sbb aritu ada buat kat umah tp kat dlm cm lembuts2..mmg betul la rasa dia cmtu kn??cuma yg luar tu apsal xkeras dan cair di muluts bila mkn hehhe..
xpaa usaha tangga kejayaan pasni nk buat lg smpai bjaya hehe..

Tp bila rasa pavlova yg beli tu en.hsbnd ckp sedaps xmcm yg mak buat..*ehem2 nk ckp mak buat xsedaps la tu cesss*
cara2 buat dh betul kot pukul putih telur smpai stiff cmtu..
bakar pn lama gak,tah2 xcukup msak ek??kena tnya pakar memasak la cmni..
Tggu entry Pavlova by Wardah nnt hahaha..



Lebey kureng cmni la rupa Pavlova kat Bens..gmbar en.Google..



cmni rupa kat dlm lembut gebus..gmbar en.Google..

Lepas bakar rupa dia mmg kena cmni ek??pastu baru letak cream..gmbar en.Google..

Dh letak cream smua curahkan buah2 yg mahei tu kat atas hahhaa..gmbar dr blog MaTai..sgt mggoda ok!tp xgemor sgt pn nk mkn:p suka mkn buah2 tu ja heheh...

Wednesday, 7 March 2012

When mama lost control

Tgk tajuk dh serems hehe..ini semua terjadi bila ada Motherhood expo kat KLCC 2 mggu lepas..turun time lunch hour skali kunun nk tgk2 ja xmau beli apa..skali hah,amik ko smua baju rasa nk beli..kunun baju amani smua dh sendat2 hehe.. beli baju la plg eksaited kot yg lain beli pampers,biskut2,VCO..tp mmg meriah la expo tu mcm2 ada!! pastu ptg sbelums balik pegi lg hahaha..pastu ari sabtu pn dtg lg sbb nk beli pampers murah rm20 jak,cap whooppee..quality ok2 la,sbb murah tu yg hngkuts hehe..
Melampaukan mama Amani ni klu boley shopping huhu..
This weekend expo baby lg kat Mid Valley plak..harap2 x tershopping kat sana :p




Koleksi Amani smpai raya nnt heheh..


cari dress pepel ni sbb nk mecing ngn headband yg kwn hadiahkn tu hehe..

Amani mngsa fesyen mcm2 kaler ada neh...mak suka baju ni,tp besaq sket so boley smpan lama..

baju ni pn cute,xtahan nk smpan sbb mama amani xsabaq2 nk tgk amani pakai hehe..

Friday, 2 March 2012

Jalang-jalang Ganu..

Assalamualaikum..cewahh,smbung story jale-jale Klate dgn jalang-jalang Ganu plak..lepas 2 mlm di Kota Bharu ktorg grak ke Terengganu plak..lebey kurang 2jam gak kot pjalanan..lalu jln pntai..kat area Penarik tu sgt mggoda prasaan air laut hijau ja tepi pntai pn..klu kat cni tepi pntai dh hitam air laut hahah..tp syg nya ktorg xstop pn nk bgmbar2 sbb tghari lalu situ..so panas sgt xsggup kuar keta hehe..kat Ganu ktorg stay kat umah berbayar hehe..Homestay Seri Desa..area Losong,senang mkn kepok leko..

Amani ni smpai mna2 pn sebuk nk main remote..

Ni la rupa Homestay ktorg yg kiri kaler kuning tu..umah kg 2 tgkat..ktorg stay tgkat atas,kat bwah ada femly lain..best sbb suasana kg:-)


Smpai kat homestay trus pilih bilik hahaha..umah besar,slesa,siap dapur smua bestla RM150 semlm heehe..smpai ja ktrog trus siap2 smyg bsiap nk ke Masjid Kristal sbb klu dh mlm baru nk kesana xnmpak la nk bgambar apa pn nnt..siap laju2,mkn kepok leko,mkn pisang grg trus bgrak kesana..

Amani wit mama in da frame..

Small femly :-)

ehem..ehem..tok dgn tokwan dok deting :p
Ramai gak manusia kat sana ptg2 hehe..smpat la jln2 tgk masjid,tgk sungi tepi tu..tenang ja rasa hehe..smpat smyg mgrib trus kat situ pastu baru mncari kedaimkn..smua dh kelaparan kot!! msuk bndar Kuala Tganu mcm xdak pa2 pn hehe..last2 pusing mkn kat area Losong tu jugak hehe..
dh knyg mkn trus balik berehat..sbb esok ada agenda penting..shopping n wedding!! tp baru prasan tgkap bilik ktorg xtutup ms kuar ptg tu,maka ktorg tido ngn nyamuk..abeh Amani kena patuk ngn nyamuk huhu..
Big femly..

Tgk balik umah pn sebok main remote lg..

Upps,mama catch u with tok's handbag!

Esoknya pg2 dh siap neh nk breakfast kat Pasar Payang,shopping,pastu terus ke wedding kawan adik..dulu kawan dia ni skolah sesama kat Sp..so bapak dia dh pencen balik kg la kat Kuale Tganu ni..cun2 plak plan cuti2 ktorg sama ngn wedding date dia..so trus la pegi..
Eh,story kat pasar payang dlu..smpai ja trus naik cr food court hehe..ikut signboard ni smbil mnjeling2 kain sutere yg byk tu smpai hilang arah hahaha..jmpa 1 food court tp mcm sedey ja xramei org pn..mama ngn abah hmpir nk on ja mkn kat situ..pastu en.hsbnd ckp ada food court lain..maka jln2 la cari..sib baik jumpa,meriah lg ngn mknan smpai juling mata nk pilih hahah..ofkos la try nasik dagang kn..sedapss ya ampun nasi dia..lembut ja,gulai ikan aya pn sedaps..nk mkn byk kang xboley nk mkn kenduri plak bak kt en.hsband la..pdhal mak xkesah pn mkn byk non stop hahaha..ada gak try pulut+ikan masin,laksam,bihun sup..
Mama fokus on pulut ikan masin while abah jaga amani sat..

Tukar turn abah plak mkn,mama jaga amani tp mama multitask dokong amani n mkn boley dibuat serentak ahahha..

Dh knyg mkn apa lg soping la!!sukar mmbuat pilihan byk sgt kain cantek tp hrga xcantek haha..xdak pn amik gmbar time soping sbb smua fokus haha..memborong la sehelai dua lg sutere utk diri sndiri,utk umi sket,baju2 utk Arissa ngn Aliff..jajan2 utk dibwk pulang hehe..
Amani dh tetido time mama sebok soping tu..sib baik abah ada boley jaga amani kn,boley la mama soping dgn tenang..
Dh setel smua bgrak la ktorg ke Kuala Ibai utk pegi wedding kwn adik tu..dekats ja pn xsmpat tido tau2 dh smpai hahaha..xramai org pn time ktorg smpai tu ingtkn mmg stail cmtu..rupanya lepas zohor baru manusia bpusu2 tiba hehe..

Mama.adik ngn Aisyah wit hubby..

Amani ngn mama dpn pelamin..
Dh setel mkn bgambar bagai ktorg trus la mlawat Masjid Terapung..dekat sgtla ngn smpang umah si Aisyah tu..alang2 dh smpai trus smyg dlu kat sna..cantek sgt kat sni,tenang ja rasa tp panas ya ampunss...wlpun panas ktorg gagahi jua berpiknik sketika utk mnikmati tapai yg dibeli dr Pasar Payang dgn sate ikang yg dijual depan masjid tu hehe..kang dlm keta susah plak nk mkn kn..so clearkan dlu mknan baru jln..pdhal baru lepas mkn kenduri td esh3...
Excited amani wit mama..jatuh dlm air tu baru tau!hahha..

Bkelah sat sebelums mneruskan perjalanan jauh..

Our small femly..sliper mama yg tu ilang sebelah..disyaki jatuh kat sni la time nk msauk keta tu huhu..

Lepas abeh bpiknik bmula prjalanan jauh..nk balik Sp!!mmg syak dh smpai pg huhu..tp ada lg hajat xsmpai..nk beli kepok leko ngn satar bwk balik hahah..buruk sggoh prangai xabeh2 ngn mknan..pdhal bonet keta smua dh full dgn hasil2 borongan..sib baik 'kawan' adik cun2 ada kat kg dia kat Jerteh..dia la sebuk2 bgtau kedai kepok leko mna yg best..so smpai area Jerteh jmpa la 'kawan' adik tu mkn2 kepok leko..sedaps gak kepok leko rebus ek slalu mkn yg grg ja..pastu dia bwk beli satar lg hehe..kat area Jerteh tu kat jln nk ke jeti Pulau Perhentian ada masjid kayu yg sgt cantek..baru buat ktnya..so sggah la kejap siap2kn Amani sbb nk jln jauh lg ni..smntara nk siap Amani smpatla bgmbar2 dlu sket bukan senang nk dtg lg hehehe..

efek gmbar smua nmpak pnjang hahaha..
Lepas tu bermula la pjalanan menuju Sp..en.hsband yg drive cn besa..pastu adik drive keta abah..smpai Jeli kot ktorg stop nk smyg tgk driver dh btukar.rupanya adik dh muntah2 sbb mkn kepok leko ngn melo ais yg sgt manis ptg td..kombinasi yg xpadan!!hahhaha..trus pgsan ja dia..sib baik mak xmnum pn,mnum air kosong ja hehe..smpai kat puncak titiwangsa ktorg stop kejap,sejuks gilos atas tu..rilek2 dlu baru truskn pjalan ke Grik..disebabkn abah pn dh xlarat adik pn penin2 lg en.hsbnd drive keta abah..maka tfaksa i drive keta sndiri..sib abik amani tdoq ja..tp jalan Grik tu mmg mncabars,kona sana sni ngn lori nya lg..en.hsbnd suka la boley drift2 huhu...wlpun mncabar n spnjg jln psg cd zikir ja bjaya ktorg smpai Grik..benti p toilets dlu sat,rilex sat baru balik Sp..smpai Sp lebey kureng jam 2pg..penats tbongkang smua.. wlpun penats tp bestt sbb boley sopin byk..boley tgk view cantek2..plan for a new trip pulok!! any ideas??
Wajah ayu Amani keesokkan ari hehe..