There was an error in this gadget

Saturday, 13 October 2012

Meatball

Haluuu..nk story psal resepi meatball utk Amani plak..Amani tgh tdoq ni boley la mak update blog,kalau x dia pn sebuk nk tekan2 keyboard..tp mak mcm ingat2 lupa ja resepi sbb dh lama buat hahah..bahan2 pn guna apa ja yg ada dlm fridge tu hehe..

Meatball 
Bahan-bahan
Kentang
Labu
Beetroot
*Rebus/steam smua bahan2 ni smpai lembut pastu lenyek2 kan..
*Rupa setelah dilenyek cm dlm gmbar dibawah ye..


Dalam kuali lain
Bwg putih
Daging cincang
daun sup/daun bwg
Bunga kubis
Olive oil
*Tumis bwg dgn olive oil,masukkan daging kacau smpai msak tp jgn smpai keriing sgt.
*Pastu masukkan bunga kubis,daun sup/daun bwg

Daging cincang dlm kuali

Next step,dlm bekas lain gaulkan semua bahan2 yg tadi tu tambahkan tepung atta sesudu dua..
Dah gaul rata boley la bentuk2 kan bola2 gitu..
Dah siap golek2 dlm breadcrumb.
Pastu boley la digoreng atau di bakar dlm oven.
Dah ready utk di ngapp!!

Semua bahan digaul mesree hehe..

Dah siap meatball!!

Monday, 8 October 2012

Pancake wit prune sauce

Haaa...malam ni cm ok sket intenet kat umah,amani pn dh pgsan boley la mak update blog sket kn..ketagih mak nk menaip hehe..nk share resepi bekpes simple ja pn tp something yg spesel la utk amani dikala weken..ari mak keja xdaknya nk buat bekpes ngn lunch asing2 slalu blasah 1 jenis food ja hehe...
Ini nama glemernya pancake with prune sauce hehe..

Kita buat sauce dulu ok:
prune 2-3 bjik
kurma 2-3 bjik
kismis 5-7 bjik
air secukup rasa.

Masuk ja smua dlm peiruk msak smpai semua buah2 kering tu lembut..pastu sejukkan pastu blend smpai halus dh siap! boley simpan dlm peti utk mkn ngn roti esok2 nya pulak hehe..



bahan2 utk sauce


Skarang kt buat pancake plak,opkos resepi plg simple hehe:
telor-diasingkan putih ngn kuning
tepung atta
susu mama:-) *kes nk abehkan stok susu*
olive oil/unsalted butter sikiiit

Cara2nya gaul smua bahan kecuali putih telur..bahan2 ni main agak2 ja ek jgn pekat sgt jgn cair sgt hehe..
Pastu dlm bekas lain kacau putih telur smpai kembang..dahtu baru gaul dlm adunan tepung td,xyah gaul lama2 sgt sekadar bgaul smua dh ok..
Putih telur yg kembang td kan mcm ada buih2 tu,ruang2 udara dlm putih telur tu la yg buat pancake kt fluffy dan gebu tanpa bantuan baking powder/soda bicarbonate.
dh siap tu boley la msak dlm pan skeping demi sekeping..
Dah siap semua mak sapu la sket prune sauce td..sedapss masam manis gitu:-)


Bahan-bahan pancake

Gmbar ada bayang:p pancake yg disapu prune sauce..

Amani wit pancake hehe..

My suweet Amani

Yg ni pn xingt bila uplod gambar..kunun nk story psal resepi tp mna tah gmbar2 yg byk aritu hahah..layan tgk Amani mkn spageti je la..ni plg malas dan sedap la ni..goreng bodo ja org pggil hahah..letak Italian herbs sket dh jd ala olio2 spegeti la kot..xkesah la nama apa pn yg penting Amani enjoy mkn spegeti tu heheh..


makan nk suap sendiri gak tu wlpun tah kemana-mana perginya spegeti tu..

Hmmm..

Hmmmm...xtau la valid x lagi nk story psal daftar budak masuk U neh..sbb dh sebulan pn berlalu ka dh 2 bulan ek..uplod gambar tp xsempats nk update pn..layan gambar je la sket ek..mak nk story pn cm dh x eksaited...



Kalut kawad kesana sini mcm dia ja nk daftar belajar hahah..

Hey ladiesss..

Yg menarik perhatian ktorg,ada kedai Ikea kat blakang tu,nampak x?hahaha..