There was an error in this gadget

Saturday, 10 November 2012

Ikan Pari Kukus..


Resepi dr kak Masrita kat opis,dia ckp biasa dia kukus ikan pari cmni cepat dan sedaps..maka tanpa ragu2 lg ai trus try buat n terbukti sedapss!! en.hsbnd pn ckp sedapss so mg sedap la tu kan heheh..



 Ikan Pari Kukus
Bahan-bahan:
Ikan pari-seketul panjang tu diptotong kecik2
Cili padi
Tomato
Bwg besar
Belacan sikit
Air asam jawa/Limau nipis
Sekeping dua Halia
Sekeping dua Lengkuas
Garam

Cara-cara:
Buat air asam dulu ek,gaulkan cili padi yg dipotong,tomato,bwg besar,air asam,belacan,garam..pndai2 la ekjas ek nk lagi pedas ka lg masam ka lg masin ka..
Masukkan ikan pari ,halia,lengkuas dlm bekas curahkan air asam td pastu kukus dlm 15-20minit,siap utk dimakan!! iakn kn cepat msak so xyah lama2 nnt keras plak..halia ngn lengkuas tu saja tmbah sbb takut bau hanyir ikan..

Sedapss menjilat jari!!





Suatu weekend yg lalu..

Tajuk cm cm tajuk novel ja kn hahha..pdhal mak xingt dh bila pnya gmbar neh..just nk share resepi utk anak2 anda saja hehe..

Saja nk letak gmbar ni tnjuk Amani mkan banana sbb sebelums ni kalau bg musti dia luah balik..kali ni ok plak..maybe sbb banana amik dr fridge so sejuk lg tu yg di suka mkn tu hehe..


Suatu weekand di Kuala Lumpur tanpa arah tujuan,so bgun pg2 Amani bekpes Strawberry-Banana Smoothies..nmpak ada 3 cwan kn.so mama 1 abah 1 amani 1 hehe..nk resepi gak ka?senang sgt kot segan nk tulis resepi hahaha...just blend banana,strawberry ngn plain yogurt..tp yg abah amani nk tmbah gula plak xmanis ktnya..

Muka xmandi trus bekpes hehe..

Lucnh Amani plak mak buat sup pishball..ni pn senang n sedaps..tp xsure penah share resepi x..ka yg tu mak share kat Fb..
Sup tgh hot lg sebok nk mkan tu yg reaksi muka cmtu hahaha..

Share la skit resepi Sup Fishball ni kan...tu pn resepi ni mak amik dr majalah Nutritionous food apatah,byk yg org dok jual utk resepi food baby tu..tp resepi ni mak ubah ikut citarasa dan kesesuain utk baby la kn hehe..

Sup Fish ball

Bahan-bahan:
isi ikan tenggiri-separuh dr seketul tu
1/4 bjik bwg besar
seulas kecik bwg putih
sehiris nipis halia
daun sup
daun bwg

Cara-cara:
Smua bahan2 kt tu perlu di cincang halusss..
Pastu gaulkan semua smpai sebati.
Kepal2 bg jd bola2 tu,kalau separuh dr seketul isi ikan tenggiri tu dpt la dlm 8-10 bijik fishball boley la utk 2 kali mkan.
Bola2 yg dh siap dikepal tu boleyla dimasukkan dlm sup yg telah siap direbus awal td,dlm 5 minit cmtu dh siap msak fishball tu..
Sedapss mkn panas2..Amani suka,mama lg suka!!haha..

Sup tu ikut suka la kn nk buat cmna,nk letak apa pn..mak just tumis bwg2,halia.masuk kentang,baby corn..sayur lain2 yg sesuai pn boley ja..

Fishball in a bowl;-)

Petang2 plak cm biasa peveret mak mkn cucoq! utk amani buatkan dia cucoq kurma..stok kurma byk lg dlm fridge tu hehe..


Cucoq Kurma 

Bahan-bahan:
7 biji kurma
3-4 sudu besar tepung atta
air

Cara-cara:
Kurma direndam utk mudah nk buang kulit..buang bijik pastu potong kecik2.
Gaulkan kurma+tepung+air utk mendapat adunan yg tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Goreng cucoq secara shallow fry hingga msak..
Sedap maniss2 kurma ni...mak bapak pn boley join skali,tp kena lebeykan adunan la;-)

Wajah xsabaq nk mkn cucoq!!







Raya??

Wahhh..dikala jam 5pg ni intenet dirumah sgt laju,sepantas kilat gmbar2 diuplod hahaha..nk share sket gmbar Raya Haji wlpun dh lama berlalu dan dh nk sambut raya depavali plak hahaha..Kunun nk elak jem raya ktorg grak balik kg halaman di Sg Petani pd jam 430pg..siap singgah mcD nk sahur sbb niat nk puasa sunat ari Arafah kn..skali system down daaa..xdapek mkn mcD,sahur dgn roti ngn susu ja..ok la tu kn..lepas smyg subuh kat Tanjung Malim mak drive smpai Sg.Perak..Pilot tdoq lmbt mlm tu,xsmpt subuh bini dh ajak balik kg mmg ngntuk la dia..maka memandang dari cermin pndang blakang dgn perasaan jeles tgk dua2 branak tu sedap tdoq hahaha..Lepas Sg.perak baru la pilot utama drive heheh..pastu benti lagik kat Gngn Semanggol,ktorg bukak puasa hahaha..gilos la peruts mak dh pedis2 dh msuk angin,xtahan sgt dh rasa huhu..sejak bulan puasa saya mngalami gastrik yg teruk gak,smpai selalu bgantung ngn ubat..i dont understand why..xpenah2 jd pn sebelums ni hmmm..faktor umur kah??hehhe..


Style x Amani yg sgt mgntuk tp bgun nk cari mama yg kuar p toilet kat Sg.Perak hehe..

1st day raya haji ktorg beraya di Pendang kg sebelah abah,seharian mkn mnum beraya baru balik Sp.Raya ke-2 baru balik kg mama di Yan,ada buat korban sket..sronots mkn ns dgn dgg rebus cicah air asam sluurppp...wlpun sat ja balik beraya pastu nk balik Perak plak,tp ok la syukur dgn nikmat yg diberi...

Aktiviti di Sp,melawat Hawa dpt baby baru Nur Alya..bijak sgt dh pndai senyum2 tgk org pdhal xsmpai sebulan kot lg time tu..

Hari raya ke-3pg2 ktorg balik Perak,jemsss nak oii..smpai exit Changkat Jering..pastu mmg ktorg guna jln kg ja nk pegi kg en.hsband tu..dh terlalu area Teluk Batik abah Amani ajak singgah la sat kunun nk bg Amni pijak pasir pntai kn skali hamekkk jatuh dlm air,trus mandi manda plak..pastu mak jugak yg stress kena mandikan Amani kat public toilet yg baru,tp mahal kena bayar dhtu kotor!!!dh byar mahal cuci la pasir2 dlm toilet tu machaa..gerams mak..Lg 1 lupa plak ktorg sggah Teluk Batik sbb nk cari pisang grg ngn apam balik gak hehe..Akhirnya ptg baru smpai kg en,hsbnd..esoknya isnin mlm baru kembali ke alam nyata kat KL..

Tgk,xtakut ombak pn budak ni..mak kecik2 dlu mama ckp tgk ombak pn dh nangis hahaha..

Lets swimm!! wajah gumbira dpt mandi laut...

Gambar peveret mak!!