There was an error in this gadget

Tuesday, 17 April 2012

Fishball Soup

Eksaited neh first time buat fishball sndiri hahah..alkisahnya pegi pasar tani beli ike tenggiri seketul..besaq kemain..so potong2 la ikut portion slalu Amani mkn tu..pastu tulang2 tu cm syg nk buang plak,maka rebus la buat stok..kunun nk msak bubur ja la..skali tgk isi ikan tu tfikir la buat fishball pn bess gak..trus la cincang2 isi ikan tenggiri+bwg putih+halia sket..cincang guna pisau dapoq yg besaq tu ja..food processor xdak *sob sob* dh halus tu cmpor ngn daun bwg,daun sup sket..pastu dh xtau nk cmpor tepung apa hahah..baru la tgedix2 cek buku resepi yg baru beli tu..owh,dia campur 2 sudu teh tepung jagung..dh siap tu bola2 kan trus cmpak dlm stock ikan td..tp sebelums tu dh letak la potato ngn carrot..kiranya bila fishball dh timbul maksudnya dh masak,potato ngn carrot pn dh lembuts la utk dimakan..kuah stock tu hanya tmbah bwg putih,halia,daun sup ngn daun bwg..dgn ikan yg fresh tu mmg manis la,sedapss hehe..klu letak lada sulah musti lg bess,tp xbrani la nk bg Amani lg hehe..
meh layan full resepi bserta gambar..


Ini resepi dr buku

Bebola Ikan

(5 bebola)
180 g (. cawan) isi ikan tenggiri,
 dibuang tulang dan kulit
5 g (2 sudu teh) tepung jagung
Secubit garam 
Secubit lada sulah

Cara memasak
Campurkan isi ikan tenggiri, garam
lada sulah, dan tepung jagung ke
dalam mesin pengisar
Kisar kesemua bahan-bahan sehingga
halus.

Masukkan adunan tadi ke dalam
mangkuk besar. Baling adunan ke
bahagian tepi mangkuk. Ulang
sehingga menjadi adunan pejal dan
berkilat.

Bentukkan adunan menjadi bebola
kecil menggunakan tangan.

Celurkan ke dalam air yang mendidih
sehingga masak.

Hidangkan bersama sup atau
bubur nasi.

Cadangan
Untuk memudahkan membentuk
bebola adunan, basahkan tangan
semasa mahu membentuk adunan
 menjadi bebola kecil supaya isi ikan
tidak melekat di jari.


Resepi mama Amani plak
sama ja cuma xletak lada sulah ngn garam tp diganti ngn bwg putih,halia daun sup dan daun bwg hehe..


Cantek ja nmpak cmni hehe..

Amani pn kagums tgk haha

Time Amani nk mkn tfaksala lenyek cmni hehe..

Dijamin sedaps sbb Amani mkn abeh licin semangkuk tu huhu..serems plak tgk mkn byk2 cmtu..

Monday, 16 April 2012

Makan-makan

Dah lama mkn baru nk update hehe..sejak gila nasik arab time preknen Amani dlu smpai skarang xboley bpisah..mana saja kedai ns arab musti nk try,tp yg menjadi pujaan tetap Wadi Hadramawt kat Jln Ampang tu..wlpun nasiknya penuh pinggan jgn risau mak mampu habiskan hahaha..buruk lantak kn..So ni nmpk kedai ns arab baru kat area umah baru ktorg hehe..PV128 nama area tu kedainya plak Dubai Gardens sebelah ngn Pelita Nasik Kandaq..environment kedai bess..harga mknan pn lebey kurang ja ngn kedai2 ns arab lain..yg penting rasa dia mmg sedaps!ada saingan la Wadi tu hehe..tp plg bess sbb dkat ngn umah nnt mama malas masak kt trun jalan kaki ja mkn kat sini ek Amani hehe..




Menu wajib mama: Chicken Mandy RM20

Menu wajib abah: Lamb Mandy RM25

 Nasi Mandy tu sgt sedap dan lembuts..en.hsbnd ckp mkn nasi saja pn dh ok sbb sedap sgt..ayam pn lembut dan besar..sambal tomato tu pn sedap..smua sedap la haha..yg lamb en.hsbnd mkn tu pn lembut byk isi..tp mak tkut la nk mkn byk2 lamb tu kang ada yg pgsan smpai mlm huhu..xpaham lg apsal mak penin bila mkn kambin hmmm..
Mnuman plak mmg semua kedai ns arab ni jual jus pekat2 cmtu eh??sbb smua kedai ns arab yg mak p mmg cmtu la jus2 dia..kenyang mnum air ja hehe..gelas cantek mggoda jus mango yg pekat siap ngn cream kat atas tu,tp mak xmkn la cream tu xgemor sgt..
Owh,xdak gambar salad ktorg order sbb trus mkn lupa amik gmbar hehe..ada campuran daun salad+tomato+timun pastu ada mcm keropok2 pastu dia letak rempah apa tah byk sgt ngn olive oil ngn lemon jus kot trasa masam sgguh huhu..tp nk abeh gak ktorg mkn hehe..

Jus peveret mama: Mango Jus RM10, Air peveret abah: Capucchino Ais RM8

Sedap sgt jus mango ni pekat bkrim sbb tu uplod 2 kali hahaha..

Clearkan pinggan mak??hahaa..cuma sayur2 timun+kubis tu mak xgemor hehe..

Amani pn ada food la..homemade bubur ayam+pumpkin;-)

lepas kenyang mkn main senget2 kepala,bajet comey la cmtu hehe..

Dh keluar kedai tggu abah mkn asap kat sebelah tu plak..

Thursday, 12 April 2012

HObi baru..

Hobi baru Amani berdiri pastu goyang2 badan!hahaha..caiyokk Amani lg brp ari ja dh nk setahun,setahun nnt trus blari2 okay hehe..hobi baru mama plak memuding hehe..
Asek mkn oat buat bubur ja so try plak puding oat..ni pn sbb jeles tgk umi maryam buat puding oat,cantek ja nmpak hehe..


Amani bdiri n sengeh2 hehe..


Ini first puding yg dihasilkan mggunakan ramekin baru hehe..borong kat Daiso ja..rasa mcm nk p hangkut lg byk2:p memula buat puding ni buatla 2 bijik kunun mama share ngn Amani pastu tuk en.hsbnd 1..skali dia ckp biar sejuk dlu nnt dia nk mkn ngn cream baru sedaps..skali trus mnyejuk dan mngeras ja puding tu dlm fridge cesss..*sakit ati*



Puding oat+kurma+pear

Smlm kn cuti so pg2 buat lg puding oat+kurma+blueberry..sedapss manis2 masam2 lemak2 hehe..kali ni buat 2 bijiks gak 1 tuk bfast 1 lg tuk mkn mlm Amani hehe..padam muka abah no more pudiing for u!! :p

puding oat+kurma+blueberry

Muka xmandi trus nk mkn haha..abaikan background yg sgt indah tu..:p


Eh,lupa plak ni resepi puding oat tu

2 sudu organic rolled oat
1/2 cwn air
2 sudu yogurt
telur sbijik  (tuk Amani guna telor kuning ja)
buah2 kegemaran anda:-)

Memula rendam oat ngn air bg kembang sket,pastu cmpor yogurt cmpor telor bg sebati smua..
masukkan dlm bekas ramekin or xkisah la bekas pa2 pn..tabur buah2 kegemaran.
Pastu kukus smpai masak..agak2 dlm 15-20minit gak kot..kukus dlm wok ja ni hehe..

xpn nk tgk resepi asal boley tgk kat sini.. kat blog ni naik juling mata tgk food baby bess2 hehe..

Monday, 2 April 2012

Weekend Amani..

Weekend yg busy tuk Amani hehe..mcm x weekend ja sbb ari2 pn kuar huhu..misi mncari lampu xabeh2 lg esh3..Jumaat aritu kuar beli lampu kat House of Lighting kat Puchong pastu p Ikea cari lampu ala-ala chandelier la kunun tuk hall plak..dlm keta lg Amani dh mngeluarkan bunyi2 dan bau2 yg kurang selesa haha..smpai tetido2 penat meneran haha..smpai ja Ikea trus msuk baby room..1st time mak msuk bilik ni kat Ikea..kagums sbb sgt cantek hehe..slalu sedey2 ja bilik baby..Amani tgh tido lg time ni,elok bg baring ja nk tukar pampers trus meraung sbb tgk tmpat lain kot..skali tgk keliling yg warna warni trus ceria hahha..alang2 dh ada sinki besar tu trus bg Amani mndi2 sket hehe..sian Amani mngigil sbb bilik tu kn ber-ekon wlpun mndi air suam still sejuks lg..lepas dh siap cuci2 trus la pkai bj tidoq moo..


Amani sexyhh..

Eh,smpat lg posing2 hehe..

Malangnya hanya sbijik lampu yg berjaya dibwk balik itupn lampu utk bar..nk beli spotlight dh mahal plak hrga..dlm website ckp rm29 ja skali kat Ikea rm59,trus en.hsbnd ckp xnk beli huhu..utk hall plak xbkenan la pulok lampu pestik ringan tu,kang psg kipas goyang2 plak lampu tu huhu..
akibat xdpt beli lampu TERbeli baby chair tuk Amani hehhe..sukaaa sng nk bg dia mkn..slama ni dok atas sofa ja suap dia..pastu mulut comot2 Amani cium sofa..abeh sofa lekat food huhu..abah pn bising nnt mama bg mkn smpai comot,nk bersih sgt bg la mkn sndiri hehe..Dh mmg mak suka tgk Amani comot2,comey apa hahaha..

Ehem3..tayang baby chair ngn kasut baru hehe..

Mama pn tumpang skaki posing ngn Amani..

ok,Amani xsuka bgambar ngn abah hahaha..

Style dak mkn??haha..

Mlm lepak2 kedai mamak hehe..