There was an error in this gadget

Saturday, 16 May 2015

JAPAN TRIP- Day 2 : Osaka




JAPAN TRIP 2015 - Day 2 (29 Mac 2015) : OSAKA

Haloo..kita bersambung kisah hari kedua di Osaka atau lebih tepat di daerah Izumisano..Disebabkan subuh adalah awal diJepun baru nak lelap mata dah dengar ayam berkokok..yupp ada ayam janatn gumukss punya depan umah ktorg tinggal..geram ja tengok..kalau goreng celup tepung 2-3 bucket dapat kot hahaha.. walaupun cuaca sejuk dan hujan pagi tu gagah la jugak mandi hihi..lepas soalt semua breakfast kami adalah kopi /milo/horlick 3in 1 ..makan roti jagung/coklat gardenia tu dengan biskut2 sikit dh kenyang..cukup la memberi tenaga pagi tu cewahh..Pagi ni kami semua bersiap dan bawak semua barang sekali sebab nak ke bandar Osaka. 

Nampak tak seseorang masih terdampar kat situ hahah..
Ready to go! bergambar depan pintu rumah en.Wenxiang dulu
 Sesudah siap semua maka tuan umah yg baik hati ni hantar kami ke stesen train yang berdekatan..dalam 5 -10minit camtu ja.. free of charge pulak tu..Trima kaseh sesangat la En.Wen Xiang ye. Sampai stesen ni serems sejuk skit sebab first time nak naik tren tempat org haha..tengok mesin ticket semua macam xboley baca hahah.. so bila bertanya kat kaunter untuk ke Kansai International Airport terus dia cakap boley beli ticket dikaunter tu ja..lega hakak..
Kenapa kami nk pergi airport balik??sebabnya nk tukar JR PASS dan nak amik portable wifi di post office Kansai International Airport.Kalau korang stay kat hotel boley ja portable wifi tu dihantar terus ke hotel..tapi memandangkan kami tggal di apartment lg senang amik sendiri di post office..JR PASS pn sebenarnya boley ditukar dibeberapa staion utama,,yang tu korang boley check,google ja hehe..
walaupun perjalanan ke airport ktorg kena bayar sikit nanti untuk balik dan menuju Osaka kami boley terus guna JR PASS tu..so dh jimat la..xyah pikir dh.. paham ke paham ??hehe..

First train di Izumisano hihi..

Berdesupp peginyaa..

Dalam train ke Kansai International Aiport..jelas jakun dok amik gambar xbenti..

Suasana dalam train..cantekk..
Nampak kosong ja kan train ni..rupanya kami ternaik reserved car/reserved coach ..patutla xramai orang..xpasal2 kena bayar extra sebab dh duduk situ hahaha.. lesson learn. next time tengok betoi2 ek haha..Dah sampai airport setel kan tukar JR PASS..sekejap ja proses nya..lepas tu kami ke building sebelahnya untuk ke post office sebab nk maik portable wifi tu..tunjuk ja passport terus dia bg portable wifi tu..mudah sangat..dalam parcel tu diaorg dh sediakan sampul surat alamat company portable wifi tu...kiranyaa nanti nk pulangkan just isi dalam tu masuk dalam post box..senang!
Amani dan posing xdapat dipisahkan

posing lagi

Ni tengah tukar JR PASS

Dah setel semua kami teruss naik express train ke Shin-Osaka,itu mmg first station yg express train tu stop..perjalanan dalam sejam jugak kot..sepanjang jalan dah eksaited nampk pokok2 sakura heheh..Hasil study mendapati di Shin-Osaka station tu banyak locker untuk menyimpan bag,so kami pn pusing2 la kat station tu kunun nk simpan beg besaq2 tu..lepas tu menuju Universal Studio Japan dan Osaka Kaiyukan Aquarium..TAPIIII.. semua locker dah penuhhh waaaa..dua tiga kali pusing pn xdak yang kosong..try cari bilik simpanan bag yang ada org jaga tu pn xjumpa haihhh...penat dh hakak..dengan Amani xbenti lapar haha..so dok makan roti jagung..roti coklat.. Setelah bermesyuarat kami setuju untuk ke Osaka Station pulak..sebab disitu pun merupakan station train yg sangat besar.locker simpanan bag pn musti banyak jugak.. maka mengangkutla semua barang naik train menuju Osaka Station.

Menuju Shin-Osaka station.. Amani dh amik port..
Tidoqqq ja sepanjang perjalanan..


dalam train menuju Osaka Station


Sekejap ja perjalan dr Shin-Osaka ke Osaka Station ni..dah sampai tu jakun seketika haha..besaqq nya station ni kemana kita nk cari locker bag..rehat jap tepi2 tu sebab beg berat haha..so posing2 dulu la kita hehe..dh cukup rehat berpusing2 gak mencari locker..bila dh tanya staff kat situ dia cakap kat bawah ada banyak locker tapi xsure la kosong ka x..ok la jalan la kitaorg cari locker..dah jumpa!! mmg banyakkk sgt locker disediakan..tapi semua dh penuh jugakkk waaa.. dh tgahari pn time tu dengan kelaparan nya lg..melepak ja depan locker tu dengan harapan ada org datang amik brg diaorg so kami boley guna..Amani dh makan biskut tiger..choki2..tapi still xdak locker kosong..sedey sungguh rasanya..kunun time tu sepatutnya kami dh kat Universal Studio huhu.. dah xlarat duduk tu ktorg mesyuarat lagi maka semua bersetuju untuk ke Imamiya terus..yakni area apartment yg disewa melalui Airbnb.. wlpun sebenarnya sejam jugak lagi baru kami boley check in.. rasa hari yg sedih sangat ditempat org sebab dh penat sgt dh haha..sebelum mncari line train ke Imamiya ternampak pokok sakura sikit kat luar station tu..posing2 dulu sat hehe..


Posing2 di Osaka Station..padahal penat bawak beg dh ni hahah..

Sakura kat tepi tu ..nak turun hujan pulak ..

Nampak pokok banyak ni pn akak dh eksaited sangat lupa dh bawak beg berat td haha..
Menuju station Imamiya.
Dah sampai Imamiya!



Dah sampai station Imamiya kagums seketika..aman nya kat sini xdak org ka hahah..dh keluar sttaion mak aihh sojukkk wehh..tercengang depan pintu station tu sebab dh nampak pokok sakura bersusun sepanjang jalan..Waaaa..rasa nk lompat bintang dah walaupun perut dh sakit2 masuk angin hahah...
Memandangkan xcukup waktu nak check in lagi kami lepak dlu kat station tu huhu..jalan2 pegi Lawson kat sebelah tu..geram tengok bento2 yg bsnysk kat situ..nampak sayor2 pn ada..semua ada la..macam kedai 7E kat melesia hihi..lepas tu jalan sikit kedepan jalan bergambar dengan sakura pulak..kat sini rasa lama2 pn xpa hahah..wlpun hujan dh turun sikit time tu hehe..Layan la gambar2 akak jakun tgk sakura hahha..

No Parking 
Jalan2 ke Lawson..
Telefon doraemon ka tu..
Nampak x sakura dh bloom sepanjang jalan tu heeee...

                                 

                                 



Gambar kuning2 sebab camera 360 kot ni haha..

Dah setel bergambar kami pn berjalan la menuju apartment..rupanya kawan si tuan rumah br lepas mengemas..sempat la dia bg info pasal barang2 dalam umah..pasal nk kunci pintu..semua pakai code number ja..xyah susah2 bawak kunci..yang penting hafal code hehe..lagipun code ni dh diemail oleh tuan rumah awal lg..siap ada video di youtube cemana dari station nk berjalan menuju ke apartment..memang terbaekk la pokcik Roman ni.. korang boley check link ni tengok umah2 pakcik Roman ni .Imamiya Apartment


                                   




Sekitar apartment dan depan apartment.

Dah jumpa tempat baring tu apa lagi..lega rasanyaaa.. siap2 mandi solat..makan ns briyani Brahims hehe..sedap sangat rasanya..ka sebab semua dh kelaparan hahha..misi hari pertama untuk ke Universal Studio tetap diteruskan walaupun dh petang huhu.. maka bersiap2 la menuju USJ..dari Station Imamiya guna JR PASS naik local loop line train menuju Universal City station..naik train mudah jugak sebenarnya kat Japan ni..boley guna apps Hyperdia..ari2 naik memang dah pro la nanti haahah...sampai USJ bukan nk masuk main apa2 pn..pusing2 situ..bergambar dah haha..lepas tu belikan barang org kirim di Hard Rock Cafe betul2 depan USJ tu.

Dapat bergambar kat kedai luar2 pn ok la kn..
Gambar wajib depan HRC
mama terlebih cahaya keimanan


Bunga2 segar tepi jalan pn cantek2 la semuaa...




Dapat lolipop dr mesin game 100Yen haha..


Dah abeh pusing area USJ kami meneruskan perjalan ke Dotonburi..naik train smpai station Namba pastu berjalann la menuju Dotonburi..exercise malam2 sebab bgilir2 dokong Amani haha..Amani cakap dia dh penat..dah sakit kaki..kesiann...Malam di Dontonburi sangat meriah dan serems haha..macam xsesuai budak2 kecik kesitu..dan bergambar dengn Glicoman berjumpa dgn ketam gemoks haha..tengah posing2 situ ada org bagi Salam..rupanya Indonesian guy bg pamphlet untuk restoren halal diaorg area situ..tp kaki mcm dh krem..xlalu nk jalan cari restoren dh..singgah kedai Family mart beli air lemon suam dh legaa rasanyaa..pastu jalan balik semula ke station Namba tadi untuk balik ke Imamiya..Done day 2 at Osaka! :-) 

Sungai yang glamer..disepanjang sungai ni penuh kedai2 makan yg menggoda haha..
Glicoman

Muka2 gumbira

dah rupa samseng pulak kat sini


Bakat semula jadi..posing none stop hahah..


Abah yg tabah dok dokong Amani hahah..

Simbol di Dontonburi

Berlakon dengan pkcik pulis hihi..

3 kaki di Osaka































No comments:

Post a Comment