There was an error in this gadget

Thursday, 26 July 2012

Alhamdulillah..

Alhamdulillah dh masuk ari keenam kn kt bpuasa?..sat ja dh nk semnggu,lg 3 minggu dh raya hehe.. mcm xdak benda nk story tp tangan gatai nk type hehe..report malas type blog rajin plak kn hehe..
Nk share menu besahur smlm la or org kedah ckp soq *sahur=soq* menu yg agak myelerakan bg mak sbb buat ns grg kicap,tabur scramble egg..menda2 simple dan panas cmtu lg myelerakan pg2 cmtu kn..tp kalau kat kg halaman kat Sp mkn soq mcm bukak posa segala lauk pauk ada hahaha..cuma en.hsbnd jenis xmkn byk pg2,nasik lauk2 mmg xlayan rela lg dia layan biskut,roti ja..so nasi grg panas2 adalah lebey baik hehe..ptg nya pulak bukak posa tu sggah beli ayor buah kat bazar wgsa maju..rambang mata gak sketika hehe..terbeli la samosa ngn cucoq cempedak yg mahei..balik umah msak nasik,buat sotong bakar cicah budu hehe,pastu wat kerabu tauge+kcg botol..cukup lazat dhtu:-p

Sahur pg td pn en.hsbnd ckp mkn roti dh sbb knyg lg mkn nasik bukak posa td,ada ka patut??hahah..mak bgun tgk ja dapor tu,buhsannya nk mkn roti cicah melo..merenung fridge nmpak ada roti canai segera..maka dgn segera la buat ala2 quesadilla gitu..msak inti ayam+sayur+tmbah telor..2 keping roti canai di masak tabur inti td,tabur cheese letak sekeping lg roti canai kat atas,agak2 cheese dh cair dh siap la tu,potong2 dimakan bjemaah,selera sket ada mknan panas2..nk share gambaq xlalu mak nk amik gmbar pg2 tu..korang bayangkan sudah la hehe..

Ptg nnt cita2 nk msk ikan tongkol ja,pastu ada buat sambal tempe+ikn bilis+kentang smlm..kan buat sambal kering tu,kunun buleh la buat stok sbb tahan lama..skali boley pulak en.hsbnd buat kudap2 dok tgk tv smlm..tggal separuh balang suda hehe..xpa nnt mak buat lg berbalang2..
*tetiba rindu nasik ulam di Sp*



Lebey kurang sama gak la gambar2 ni curik dr en.Google..halalkan ya hehe..

Tuesday, 24 July 2012

-____-

Ramadhan kali ni walaupun dh masuk hari keempat dh 2kali mak xbangun sahur huhu..sgt sedey kn..xtau apsal penats sgt..cmna nk menambah tenaga dan semangats diri ini huhu..



Ya Allah berikanlah kekuatan utk hamba Mu ini ..Amin...

Friday, 20 July 2012

RAMADHAN GIVEAWAY...

First time neh nk join menda2 begini kat blog hehe..mohle sesapa yg tringin nk dpt hadiah besstt;-)
boley tgk kat sini


Wednesday, 18 July 2012

Saya dh ada maid!!

Hoyee!!mak dh dpt maid..xyah susah lg lepas ni nk buat smua keja umah hehe..maid free plak tu haha..Amani tetiba eksaited tgk abah dok myapu umah..trus nangis2 nk pegang penyapu ngn peyodok tu..wlupun lg tggi penyapu dr dia tp tetap nk main gak.. kesian gak tgk bila tjatuh dh bsilang2 batang penyapu ngn penyodok tu kat badan dia tp tetap xnk lepas..esh3...anak sapa la yg rajin sgt neh:p

Abah kemas2 kusyen sofa kat blakang tu amani sebok sapu2

"mana lg smpah meh amani sapu"

yeay!!wajah riang maid saya


Luv u so muchhh Amani cyg!!

Monday, 16 July 2012

Food Amani

Assalamualaikum..suka betul update blog di pagi isnin kn hahah..2ari xmngadap pc jd gian plak hahah..Ni nk share sket resepi kudap2 Amani..erk,kudap2 kah pdhal bg mkn ni ja smlm xdak masak yg lain pn so dh jd menu utama Amani la hahah. Xtau nk bg nama apa..Muffin Roti kot.. mak cilok resepi kat sini.. tp biasala bukan nya nk ikut sebijik2 pn memandai ja nk tmbah mcm2 hehe..
Meh tgk resepi Muffin Roti neh..


Bahan-bahan:
Sekeping roti-dipotong dadu
2 biji telur
3-4 florets brokoli-dipotong kecik2
cheddar cheese-dipotong dadu
parmesan cheese-dlm 2 sudu besar
minced meat-dlm 2 sudu besar
seketul garlic
unsalted butter

*agak2 ja bahan tu pndai2 la kome ekjas ek

Cara-cara:
  • Panaskan unsalted butter tu,lebey kurang sesudu kot mak guna..tumis bwg putih smpai wangi.
  • Masukkan minced meat,kacau smpai masak,masukkan brokoli kacau2 kejap siap!
  • Dalam bekas lain,pukul 2 biji telur pastu masukkan la smua bahan yg di masak td,masukkan roti yg didadu dan cheese2 td.gaul2 smpai rata.
  • Mak guna acuan tart yg kecik tu,sapu ngn olive oil sket pastu tuangkan adunan td agak2 la penuh bekas acuan tu.
  • Masukkan dlm oven,suhu dlm 160-170C kot,bakar dlm 10-15 minit.
  • Bila tinggg ja bunyi oven tu tgk dh garing2 sket,siap naik kot muffin ni maybe sbb roti tu ada penaik kn.
  • Tggu sejuk sket boley la dihidangkan tuk anak anda:-)

Selain anak,mak bapak pn tumpang skali..abah Amani ckp sedaps,cicah2 sos lg hehe..sekeping roti tu dpt byk bijik gak kot 10-12 ketul rasanya.. Amani pn mkn byk 3-4 ketul..bagi dia pegang sndiri mmg suka la dia..
Rupa sebelum dibakar.

lepas kuar oven,panas2 lg neh..see dh naik2 kembung tu hehe..

Siap utk dihidang kpd cik Amani..

menikmati muffiin roti smbil tgk tv

eh,ni food mama ngn abah..lasagna merekot2 hahah..resepi tgk kat kotak lasagna hahaha..

Wednesday, 11 July 2012

Cookies for Raya??

Hehe..lebey kurang seminggu lagi kita dh nak puasa.. So mehla awal2 order cookies supaya xterlambat..
Mak jadi dealer utk Anis Cookies.. sejarahnya mak kenal Anis Bakery ni sbb order cup cakes utk tunang dulu,pastu order muffin utk wedding pastu jd dealer cookies last year pastu insyAllah tahun ni nk jd dealer gak lg;-)
Sebab yakin dgn kualiti cookies/cake dr Anis Bakery ni la mak eksaited nk menjual ni hehe..klu xsedap mak xjual hokayy..
Ni mak post sket antara biskut2 yg menjadi peveret mak dari Anis Bakery..
Nak tgk lg byk boley cek kat blog AnisCookies dh jamu mata kat situ boley la order ngn mak ek hehe..


Nes-Nes Tum-Tum Cookies

Choc Chip Cornflakes Cookies

Peveret mak Kuih Bangit Cik Gebu


So tunggu apa lg dongg??

Tuesday, 10 July 2012

What you did last weekend??

Assalamualaikum..mggu lepas ckp balik kg kn so nk story la sket activity kat kg halaman tu.. bercita2 nk smpai Sp awal la kunun,kuar lepas mghrib skalik jems ko kat Bukit Tagar,,sejam gak ktorg bdeting tgh highway smbil menikmati kereta yg xsabar2 ikut emergency lane esh3..rupanya ada lori myk eksiden..bertong2 myk tgolek kat jalan..makan 2 lane plak tu..patutla jems sakang.. smpai ja hentian sebelah tnjung malim smua mnusia bkumpul kat situ plak..ye la dh sejam menahan lapar dahaga dan prasaan nk ke toilet kn hehe..stress mak tgk ramei2 cmtu dgn air slow lg kat toilet tu trus hilang mood nk kensin..cari ja hentian sbelah lain hehe..owh,smpat pulak bjumpa dgn opismate sorg ni nk balik kg kat Tapah..sama2 tsangkut dlm jems td la..

Smpai RnR Sg Perak ktorg stop lg,tukar drebar plak..sbb captain mcm dh ngntuks ja..smpai ja area Tepeng tu mak dh ngntuks2..abeh dh dok cubit peha,pipi sndiri xnk bg ngntuks hahha..dh kejut en.captain dh bess sgt plak tgk dia tdo..xpala pasrah mak menahan ngantuks smpai Sp.

Sabtu pg tu plak activity ktorg adalah pulang ke kg halaman blah abah kat Pendang..lebey tepat Felda Sg.Tiang Pendang..org2 felda kan baru dpt bonus,tokwan buat la kenduri arwah sket..ktorg pn dgn eksaitednya mkn,mkn dan mkn hahah..tp lupa puloks nk bgmbar2 time kat sana huhu.. koleksi gambar yg ada ni pn time ktorg kuar ke area Titi Akar,Padang Durian,Kg China..saja ajak en.hsband ronda2 area kg..nk cari org jual buah2..sbb area situ dusun2 byk pastu mmg ramai org2 Siam yg akan mniaga tepi2 jalan..yg paling penting buah2 tu sgt MURAHH.. manggis 3kg RM10.kat KL seiikat RM10 pastu buruk2 plak,buat sakit ati ja beli..kat kg ni mmg makan manggis mcm mkn nasik ja la hahaha..durian pn mama hangkuts gak..tiap2 kali balik kg cmni makin sehat la mak..tgh2 beli buah tu hujans lebats la puloks..tfaksala mak buat photoshoot dlu smntara tggu hujan brenti hahaha..

Amani yg dh lalok tp nmpak camera trus eksaited hahha..durian kat blakang tu 3biji RM10 dijamin sedap menjilat jari..

Amani buat muka menyampah ngn achik hahah

Gambar berseni dari en,hsband hehe..

Mama dok sembang ngn siam jual buah tu smntara tggu hujan brenti hehe..manggis2 kat kanan tu mmg smua segar bugar dr dusun


Lepas memborong buah balik umah tokwan la balik..kemas2 sket lepas mghrib baru la balik Sp.Esoknya ahad dh kena balik KL huhu..tp sempat lg buat laksam aritu..tp xdak gambar sbb laksam xjadi hahaha..salah resepi kto bila isi laksam tu lepas kuku pn xboley nk gulung cantek2,cm keras ja..dh la bancuh 1kg tepung beras abeh hahaha..so abah p kedai beli tepung lg,mama plak try buat baru jd hehe..Oeh,Amani pn mak bg mkn laksam ni sbb isi dia kn lembut2 ja,pastu kuah plak asingkan tuk Amani before letak garam.Ptg2 lepas asar berangkat la ktorg pulang ke KL...*xsuka tp tfaksa*

Friday, 6 July 2012

Last weekend and this weekend..

This weekend mak nk balik kg!!yeay2!..walaupun balik sehari dua ja cukup bmakna utk org yg slalu homesick mcm saya neh hahha...


vrooomm..vroomm.petang ni mak balik tau..


Last weekend ada jejak kasihan bsama rakan2 seperjuangan haha..my fren Lenny turun KL melawat kawasan so rumah mak pn tmasuk dlm list kawasan yg perlu dia lawat hahaa..
Just a small makan2 lepak2 sembang2 tgk anak2 masing2 bkawan hehe..Btw sorry nasik daging mak buat lastweek agak liat hahaha..xtau apsal jd cmtu slalu daging kalau rebus ok ja lembuts..maybe kena rebus berjam2 lg kot huhu..ini semua salah kedai NSK sbb bukak lambat dh la diaorg nk dtg tghari mak pn msak express la huhu..xpa next time dtg kt mkn yg lembut2 plak ek..


From left Lenny n Layla,ai n Amani,Ju n Syahmi,Sarah

mcm retis org dok amik2 gambaq hahha..

Yg paling gumbira semasa lawatan tersebut musti la Amani sbb dapat toy baru aunty Ju bg pastu dpt kimono sbijik aunty Lenny bg segar dr Japan gitu hehe.. toy tu sgt mengujakan Amani sbb asal tekan2 ja kuar mcm2 lagu maka Amani trus goyang2 bontots,gelek2 inul hahaha..anak sapa la..

mak bapak yg hover bg anak pkai kimono baru main toy baru hahah

Upps,lg 1 gift aunty Lenny trolly tray..cantek!!

TQ semua kawan2 yg dtg..kawan yg xjadi dtg tu i hetcu hahaha..

Monday, 2 July 2012

KL MARATHON 2012

Assalamualaikum..sesapa yg tgk brita musti tau psal KL marathon ni kn hehe..2mggu lepas dh kot peristiwa itu tp baru nk hapdet..bukan nk bg liputan tp nk habaq la mak pn join marathon tu ahaha..keja gilos gak la kot setahun xbersukang tetiba nk join marathon..tp jaga Amani tu kira bsukang gak la kot hehhe..

Geng2 di ofis ni 5-6org register marathon,diaorg ajak mak skali..so apa salahnya bersosial sket kn hehe..nama pn Run for Reason..bukan saja2 run hehe..tp mmg kategori pplg cikai ktorg amik..1okm leisure..nk amik full marathon 43km maybe smpai arini mak pgsan lg hahah..

Acara start pkul 9,ktorg pkul630 dh tkedek2 naik tren bjemaah..ramei gak yg msuk rupanya sbb smua pkai baju n bwk beg sama pg tu hehe..yg warm up dlm tren pn ada hahah..musti hebak tu..smpai stesen Masjid Jamek ktorg bjalan ke tempat bmula..boley tidoq tgh jalan uolls sbb smua jalan ditutup hahhaa.

Xclear plak gmbar ni,guna phone ja hehe..muka eksaited sebelum lari

Setelah tiba ditempat kejadian kat area tugu negara,warm up sket maka blari la ktorg pd jam 9pg hehe..mak cm besa la lari sket ja pn jalan lg bbyk hahah..tp bjaya abehkan dlm 2jam gak smpai depan Dataran Merdeka,ok la tu..setahun xbsukang kn,ngn kaki cramp2 lg hahah..

Dapat medal uollss..
 Balik umah dh tghari dgn harapan nk tidoq sbb xlarat sgt,tp lupa mknan Amani perlu dimasak gak huhu..lepas mkan pgsan bjemaah ngn Amani hehe..tp smggu gak la baru ilang cramp2 kaki,cuma sbelah kaki ja smpai arini dok sakit lg..donno why huuhu..Apapun mmg enjoy,next time boley try join lg hehe..


Amani wit medal mama

Gelak jahat hahaha..