There was an error in this gadget

Saturday, 10 November 2012

Suatu weekend yg lalu..

Tajuk cm cm tajuk novel ja kn hahha..pdhal mak xingt dh bila pnya gmbar neh..just nk share resepi utk anak2 anda saja hehe..

Saja nk letak gmbar ni tnjuk Amani mkan banana sbb sebelums ni kalau bg musti dia luah balik..kali ni ok plak..maybe sbb banana amik dr fridge so sejuk lg tu yg di suka mkn tu hehe..


Suatu weekand di Kuala Lumpur tanpa arah tujuan,so bgun pg2 Amani bekpes Strawberry-Banana Smoothies..nmpak ada 3 cwan kn.so mama 1 abah 1 amani 1 hehe..nk resepi gak ka?senang sgt kot segan nk tulis resepi hahaha...just blend banana,strawberry ngn plain yogurt..tp yg abah amani nk tmbah gula plak xmanis ktnya..

Muka xmandi trus bekpes hehe..

Lucnh Amani plak mak buat sup pishball..ni pn senang n sedaps..tp xsure penah share resepi x..ka yg tu mak share kat Fb..
Sup tgh hot lg sebok nk mkan tu yg reaksi muka cmtu hahaha..

Share la skit resepi Sup Fishball ni kan...tu pn resepi ni mak amik dr majalah Nutritionous food apatah,byk yg org dok jual utk resepi food baby tu..tp resepi ni mak ubah ikut citarasa dan kesesuain utk baby la kn hehe..

Sup Fish ball

Bahan-bahan:
isi ikan tenggiri-separuh dr seketul tu
1/4 bjik bwg besar
seulas kecik bwg putih
sehiris nipis halia
daun sup
daun bwg

Cara-cara:
Smua bahan2 kt tu perlu di cincang halusss..
Pastu gaulkan semua smpai sebati.
Kepal2 bg jd bola2 tu,kalau separuh dr seketul isi ikan tenggiri tu dpt la dlm 8-10 bijik fishball boley la utk 2 kali mkan.
Bola2 yg dh siap dikepal tu boleyla dimasukkan dlm sup yg telah siap direbus awal td,dlm 5 minit cmtu dh siap msak fishball tu..
Sedapss mkn panas2..Amani suka,mama lg suka!!haha..

Sup tu ikut suka la kn nk buat cmna,nk letak apa pn..mak just tumis bwg2,halia.masuk kentang,baby corn..sayur lain2 yg sesuai pn boley ja..

Fishball in a bowl;-)

Petang2 plak cm biasa peveret mak mkn cucoq! utk amani buatkan dia cucoq kurma..stok kurma byk lg dlm fridge tu hehe..


Cucoq Kurma 

Bahan-bahan:
7 biji kurma
3-4 sudu besar tepung atta
air

Cara-cara:
Kurma direndam utk mudah nk buang kulit..buang bijik pastu potong kecik2.
Gaulkan kurma+tepung+air utk mendapat adunan yg tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Goreng cucoq secara shallow fry hingga msak..
Sedap maniss2 kurma ni...mak bapak pn boley join skali,tp kena lebeykan adunan la;-)

Wajah xsabaq nk mkn cucoq!!







No comments:

Post a Comment