There was an error in this gadget

Sunday, 26 April 2015

JAPAN TRIP- Day 1 : KL-Osaka


JAPAN TRIP 2015-Day 1 (28Mac 2015)
KL-Osaka

Yuhuu..joms tengok cemana trip kitaorg dr KL ke Osaka..which is Kansai International Airpot. Sebelum tu nk beletiaq skit..sepatutnya kami plan turun ke Nagoya sebab tiket flite lagi murah hahah..tapi disebabkan Air Asia dh membatalkan flite kesana maka kami diberi pilihan untuk refund atau reroute tanpa extra charge..so untung gak la dapat turun Osaka terus tanpa kena bayar extra.. tapi tferfaksa contact hotel di Nagoya untuk cancel booking..nasib baik jugak mudah dan cepat dapat balik duit booking tu.Lagi satu semua plan nk melawat interesting place area Nagoya pn terfaksa cancel..lepas tu flite kami ke Osak ni yg available hanya pada pukul 3 petang! Rasa agak rugi gak la sebab kita sampai Osaka dah malam xsempat nk jenjalan kemana dah..

So pada Sabtu pagi 28 Mac 2015  semua bangun dengan gumbira sebab nk pegi Jepun! sesiap semua and call Myteksi ja..teruss berdesupp teksi sampai bawah umah haha..Dari rumah kami di Danau Kota ke KLIA 2 tu lebih kurang RM120 gak la kena bayar. Sampai airpot dlm tengahari..setel check in bagai kat kaunter..Masalah disini kami xboley web check in sebab multicity travel katanya..ye la sebab kami balik nanti dr Haneda Airport Tokyo..sebab tu dah call AA dia cakap just proceed to counter check in without any charge. Ok la tu..dah setel sempat lagi lunch dulu kat Marrybrown hihi..solat jamak Zohor dan Asar..pastu berlari la ke boarding gate..jauhh giloss sehujung2 alam hahah..semput mak berlari ..


Wajah gumbira mek Amani dapat naik trolley haha..

Pantang nampak kedai mainan kena  tengok gak sikit..

Mak bapak over enter-frame..lupa anak kat bawah tu hahhaa...



So bila dah fly tu xdak arah tujuan dah..makan,tido,study map haha.. perjalanan dalm 6-7jam jugak..sepatutnya sampai Kansai International Airport dalam puku 1030pm.. disebabkan traffic sesak la pulok blegar2 la flite kat atas tu dekat sejam jugak..Sampai airport setel dulu dengan imigresen,amik masa jugak sebab ramai nya la manusia..Nasib baik laaa tuan rumah yg kami sewa di area Kansai Airport ni masih menunggu kitaorng.. sebab awal2 lagi time booking di Airbnb dah mintak pakcik ni pick up di airport..pick up ni dia charge dlm Y2500 gitu lebih kurang RM75.. dah sampai tengah malam for sure train pn dh xdak..nak tukar JR pass pn kaunter dh tutup..nak amik portable wifi pn post office dh tutup..so memang sampai umah pakcik tu ktorg just solat..minum Milo makan roti skit yg dibekalkan separuh beg trolley tu haha..pastu tidoqq!!


sampai bilik kita buat photo shoot hahah..

Terlebey tidoq dalam flite tu jadi hyper camni hahah..

Posing apatah ni..

Untuk yg ada masalah flite smpai tghmlm..atau pagi sgt yg menyebabkan anda susah nk guna public transport sangattt la akak cadangkan amik umah pakcik Wen Xiang ni..dia mixed China Japan kot..tapi boley  speaking English so senang la sikit.. Kitorg cuma amik bilik yg ada 3 futon ni sebab nk feeling Jepun abeh hahah..tapi kemudah toilet/dapur semua berkongsi dengan penghuni lain.. xjadi masalah pun sebab smua pn bersih ja..toilet cantek..dapor bersih..tapi akak cuma masak air ja hahah..Pakcik Wen Xiang ni pun sebenarnya ada byk rumah lain yg dia offer kat Airbnb ni..akak amik yg murah ja sebab nk tidoq ja pn..esok dh nk berjalan ke bandar Osaka. Owh nama area umah pakcik ni adalah Izumisano. So dah setel semua apa lg..good nite la!! sedap tidoq toto tebal hihi.. Abeh la day 1 di Jepun yg start pada tengahmalam ni hahah..


Haa amik tu link ke Airbnb by pakcik Wen Xiang ..setakat ni memang banyak pujian untuk pakcik ni hihi..

We'll continue to Day 2 experience later ok! ;)




No comments:

Post a Comment