meh layan full resepi bserta gambar..
Ini resepi dr buku
Bebola Ikan
(5 bebola)
180 g (. cawan) isi ikan tenggiri,
dibuang tulang dan kulit5 g (2 sudu teh) tepung jagung
Secubit garam
Secubit lada sulah
Cara memasak
Campurkan isi ikan tenggiri, garam
lada sulah, dan tepung jagung kedalam mesin pengisar
Kisar kesemua bahan-bahan sehingga
halus.Masukkan adunan tadi ke dalam
mangkuk besar. Baling adunan ke
bahagian tepi mangkuk. Ulang
sehingga menjadi adunan pejal dan
berkilat.
Bentukkan adunan menjadi bebola
kecil menggunakan tangan.Celurkan ke dalam air yang mendidih
sehingga masak.
Hidangkan bersama sup atau
bubur nasi.
Cadangan
Untuk memudahkan membentuk
bebola adunan, basahkan tangan
semasa mahu membentuk adunan
menjadi bebola kecil supaya isi ikan
tidak melekat di jari.
Resepi mama Amani plak
sama ja cuma xletak lada sulah ngn garam tp diganti ngn bwg putih,halia daun sup dan daun bwg hehe..
Cantek ja nmpak cmni hehe.. |
Amani pn kagums tgk haha |
Time Amani nk mkn tfaksala lenyek cmni hehe.. |
Dijamin sedaps sbb Amani mkn abeh licin semangkuk tu huhu..serems plak tgk mkn byk2 cmtu..
Salam dr mommy KIm ni yer..hehehe..sajer jenjalan blog ni..bukan main yer sikecik tu nk makn ye..hehehe..jemputla ke blog sy lak yer..
ReplyDelete